Maajoukkueurheilija Olli Ahosen elämään löytyi tasapaino Kuopiossa – urheiluakatemia tärkeä tuki kaksoisuralla

Mies hiihtää Puijolla ja treenaa kuntosalilla.

Maajoukkueurheilija Olli Ahoselle, 24, maastohiihto on ykkösjuttu, jonka ehdoilla hän on mennyt lapsesta lähtien. Parikymppisenä hän tunsi tarvitsevansa sen rinnalle muutakin ja lähti seuraamaan kaksoisurapolkua. Nyt hän panostaa täysillä hiihtoon sekä opiskelee Itä-Suomen yliopistossa. Kilpaurheilun ja opintojen yhdistämisessä tärkeänä tukena on ollut Kuopion alueen urheiluakatemia.

– Armeijan jälkeisen vuoden minä keskityin vain urheiluun. Se alkoi yllättäen käymään tylsäksi. Halusin edelleen hiihtää, mutta tunsin vetoa opiskelemaan ja kaipasin maisemanvaihdosta, Olli Ahonen sanoo.

Ahonen koki luontevana ajatuksen opintojen jatkamisesta kilpaurheilu-uran ohessa, olihan hän saanut lukionkin tehtyä vaivatta kolmeen vuoteen. Sitä voi pitää erinomaisena saavutuksena hiihtäjille, joiden tiukin harjoitus- ja kisakausi ajoittuu oppilaitosten lukuvuoden keskelle.

Hiihdon harjoitusolosuhteet ratkaisivat opiskelukaupungin valinnan

Päätös hakeutua opiskelemaan Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampukselle ja koulutusalasta syntyivät, kuten moni muukin Ahosen elämänvalinta, hiihto edellä.

– Ensin etsin hiihdon kannalta mielestäni parhaan kaupungin. Olin kuullut Iivo Niskasen ja Perttu Hyvärisen kehuvan Kuopion hyviä harjoitusolosuhteita. Sitten katsoin, mitä voin siellä opiskella, Ahonen naurahtaa.

Lyhyen puntaroinnin jälkeen Ahonen päätyi ravitsemustieteen opintoihin. Hän halusi ymmärtää, miten oikeanlaisella ravitsemuksella voi tukea urheilua ja parantaa suorituksia.

– Ruoka kiinnostaa minua. On monia mielenkiintoisia urheilijoiden ravitsemukseen liittyviä asioita, joita voisi tutkia ja tehdä paremmin. Olen nyt kandivaiheen loppusuoralla opinnoissa, ja täytyy sanoa, että kaikki oppimani on tuonut paljon hyvää omaan urheiluun, Ahonen toteaa.

Puijon torni ja hyppyrimäki talvella ilta-auringossa.

Aika riittää paremmin, kun treenipaikat ja yliopisto ovat lähellä

Ahonen on elänyt tavoitteellisen kilpaurheilun ja yliopisto-opiskelun rytmittämää arkea Kuopiossa pian neljä vuotta. Hänen kalenterinsa täyttyy molemmista suunnista tulevista aikatauluista, joihin vain osaan hän voi vaikuttaa itse. Miten Ahonen on onnistunut tasapainoilemaan hyvällä menestyksellä huippu-urheilun ja ravitsemustieteen opintojen vaatimusten sekä aikataulujen kanssa?

Tärkeimmäksi tekijäksi hän mainitsee kodin, koulun ja päivittäisten harjoituspaikkojen väliset lyhyet etäisyydet.

– Minulla menee todella vähän aikaa paikasta toiseen liikkumiseen. Kaikki tarvittava on kotiani lähellä: yliopisto, kuntosali sekä harjoitusmaastot. Pääsen Savilahteen kouluun ja Puijolle hiihtämään muutamassa minuutissa, Ahonen arvioi.

– Kesäaikaan Kuopion kattavat, hyväkuntoiset pyörätiet tarjoavat erinomaiset mahdollisuudet hiihdon harjoitteluun rullasuksille. Moni kuopiolainen pyöräilevä opiskelija inhoaa pitkää nousua Savilahden kampukselta Neulamäen suuntaan, hiihtäjille se on parasta antia, Ahonen lisää.

Urheiluakatemia apuna maastohiihtouran ja opintojen yhteensovittamiessa – “Näkökulma on laajentunut puolin ja toisin”

Kuopion alueen urheiluakatemia on Ahosen mukaan ollut merkittävässä roolissa hänen kaksoisuransa tukemisessa. Akatemialta hän on saanut apua muun muassa opintojen aikataulutukseen ja järjestämiseen, kun urheilu-ura on vienyt Ahosen maajoukkueen mukana harjoitus- ja kisamatkoille.

– Jos apua olen tarvinnut, sitä olen aina saanut. Kaksoisuraohjauksesta vastaavan Johanna Tikkasen tuki on ollut todella tärkeää, Ahonen kiittää. 

Ahonen on ollut Tikkaseen matalalla kynnyksellä yhteydessä, jos urheilun ja opintojen aikataulujen välillä on ollut näkyvissä haasteita. Sen jälkeen asiat ovat menneet poikkeuksetta parempaan suuntaan. Näkökulma on laajentunut keskusteluin puolin ja toisin.

– Koen, että yliopiston suunnalta löytyy hyvin arvostusta ja joustoakin meitä kaksoisuraa tekeviä kohtaan. Ymmärretään, että on haastavaa yhdistää täysipainoinen kilpaurheilu opiskeluun, Ahonen kertoo.

– Samoin minä olen ymmärtänyt, että täytyy itsekin pystyä joustamaan tarvittaessa urheilun suhteen. Joitakin harvoja kursseja on ollut yksinkertaisesti mahdotonta suorittaa yksilöllisellä aikataululla tai täysin etänä, Ahonen toteaa.

Hiihtolatuja Puijolla.

Kilpaurheilijalle tärkeitä palveluita ja verkostoja

Ahonen on myös hyödyntänyt Kuopion alueen urheiluakatemian tarjoamia käytännön palveluita urheilijoille.

– Urheiluakatemian lääkäri on sama kuin maastohiihdon B-maajoukkueen, mikä on helpottanut paljon. Todella hyvä etu on myös urheilijan ranneke, jolla pääsee yhdellä vuosimaksulla suorituspaikkoihin edullisesti, Ahonen kertoo. 

Verkostoitumistilaisuudet ovat auttaneet lisäksi Ahosta tutustumaan muihin kaksoisuraa luoviin urheilijoihin.

– Paljon olin etänä ja tuli tehtyä yksin, varsinkin koronavuosina.  Johanna ja muut akatemiatoimijat ovat järjestäneet verkostoitumiseen tilaisuuksia, esimerkiksi aamukahveja, Ahonen iloitsee.

– On ollut hienoa nähdä, mitä lajeja muilla kuin hiihtokuvioista jo tutuilla opiskelijoilla täällä on ja millaisilla taustoilla he ovat liikkeellä, Ahonen kuvailee.

Urheilun ja ravitsemuksen asiantuntijuuden yhdistäminen haaveena

Tulevaisuudessa Ahonen haaveilee siitä, että pystyisi yhdistämään urheilun ja ravitsemuksen asiantuntemuksen entistä tiiviimmin. Ensin hän kuitenkin keskittää pääosan ajastaan siihen, mikä hänelle on tällä hetkellä tärkeintä.

– Tämä kausi meni ihan mukavasti. Hiihdin Suomen Cupin kisoja, Rukalla Maailmancup-kauden avajaisissa ja Trondheimin osakilpailussa. Ensi kauden suhteen tärkein tavoite on Trondheimin MM-kilpailut.

 – Pidemmälle hiihtouran jälkeiseen tulevaisuuteen tavoitteeni on, että pystyisin toimimaan urheilussa ravitsemuksen asiantuntijana. Jossain ulkomailla ammattilaisporukassa työskenteleminen olisi unelmatyö, Ahonen fiilistelee.

Mies hiihtää Puijolla.

Kuka: Olli Ahonen, 24

Mitä tekee: Suomen maajoukkueessa kilpaileva maastohiihtäjä ja ravitsemustieteen opiskelija.

Missä: Imatralta kotoisin, asuu Kuopiossa. Opiskelee Itä-Suomen yliopistossa Kuopion kampuksella.

Muuta: Tykkää rentoutua kalastaen tai laittamalla ruokaa.