Valon aallot

Katos, jossa aaltomaisia kuvioita.

Alkuvuodesta 2023 Yliopistonrannan uuden risteyssillan (Valon aaltojen silta) yhteyteen valmistuneen Valon aallot -teoskokonaisuuden on suunnitellut kuvataiteilija Ari Pelkonen. Valoa tiedeteeman kautta käsittelevässä teoskokonaisuudessa yhdistyy Savilahdentien myötäisen tukimuurin graafisen betonin elementit, linja-autopysäkille nousevan porraskatoksen polykarbonaattilevyjen pintakuviointi sekä alikulkutunnelin seiniin heijastettava erikoisvalaistus, jonka Ramboll Finland Oy on toteuttanut yhteistyössä taiteilijan kanssa. Taiteen ja harkitun valaisun keinoin kevyenliikenteen ja joukkoliikenteen houkuttelevuutta halutaan nostaa käyttäjälähtöisyys huomioiden.

Silta-alueeseen suunnitellussa kuva-aiheessa toistuvat orgaanisesti etenevät aaltomaiset viivamuodot. Kuva-aiheen viivastoissa taiteilija on pohtinut valoon miellettävän siirtymisen ja toiston käsitteitä, toistuvien aaltojen liikettä tilassa.

Sijainti: Yliopistonrannan ja valtatien välinen Valon aaltojen silta ja alikulkukäytävä / Savilahdentie, Savilahti
Valmistumisvuosi: 2023
Tilaaja: Kuopion kaupunki

Taiteilijan esittely

Kuvataiteilija Ari Pelkonen tunnetaan kerroksellisista ja suurikokoisista, puupiirrosta ja maalausta yhdistävistä teoksistaan. Pelkosen taiteessa keskeiseksi muodostuvat kysymykset taidegrafiikan menetelmistä ja materiaalisuudesta sekä painetun kuvan roolista tässä ajassa. Pelkonen asuu ja työskentelee Helsingissä ja toimii opetustehtävissä Taideyliopiston Kuvataideakatemian taidegrafiikan opetusalueella. Pelkonen on toteuttanut julkisia taideteoksia aiemmin mm. Valtionkonttorin aulatilaan ja hänet on palkittu Vuoden nuori taiteilija -tunnustuspalkinnolla vuonna 2012.

LINKIT:

aripelkonen.com

Valon kaava

Teosten sijainti (pdf)