Aamunkoi

Moniosainen veistos, jossa erikokoisten, kaksiväristen perhosten runsaslukuinen parvi pyrähtää ylöspäin pitkin parkkihallin seinää.

Savilahden uuden pysäköintilaitoksen julkisivuun valmistui kesäkuussa 2023 kuvanveistäjä Antti Immosen suunnittelema moniosainen veistos, jossa erikokoisten, kaksiväristen perhosten runsaslukuinen parvi pyrähtää ylöspäin pitkin hallin seinää. Teoksen pehmeän orgaaniset muodot tuovat kontrastia pysäköintihallin suorakulmaiseen geometriaan, ja taustastaan selkeästi hahmottuvana kokonaisuutena teos toimii paikan identiteettiä vahvistavana maamerkkinä.

Teoksen visuaalisena lähtökohtana on auton valojen valokeilat ja Valon kaavan Vanhan Varikon alueen teema ´havainto´. Veistoksen peruselementtinä on kaksivärinen perhosen siipiä muistuttava muoto, jonka voi nähdä auton etu- ja takavalojen tiehen valaisemien kuvioiden yhdistelmässä. Teos voi tuoda mieleen myös kasvimaailman – köynnöksiä, lehtiä ja kukkia. Teoksen perhoset voi nähdä myös viittauksena autoilijoita ilahduttaviin ”parkkiperhosiin”.

”Suunnittelin Aamunkoin vuoropuheluun sekä Sarastuskaaren pysäköintilaitoksen että sen lähiympäristön kanssa. Teosta lähestyttäessä eri suunnista, heräävät sen perhoset eloon vaihtelevissa väreissä – toiselta suunnalta katsottuna ne hehkuvat oranssin punaisina, toiselta puolelta vaalean sinertävinä. Ne heijastavat aamunkoiton hetken sävyjä, kun luonto herää uuteen päivään. Teokseni värit ja muodot ovat luonnon ja tekniikan symbioosi. Niissä yhdistyvät auton valojen valokeilat ja luonnon pehmeät, orgaaniset muodot. Tämän vuoropuhelun avulla haluan rohkaista ihmisiä tarkastelemaan ympäristöään uusin silmin. Toivon, että Aamunkoi toimii alueen maamerkkinä sekä tuo iloa ja inspiraatiota niille, jotka liikkuvat tai pysäköivät Varikon alueella”, kertoo taiteilija Antti Immonen teoksestaan.

Sijainti: Sarastuskaaren pysäköintilaitoksen julkisivu / Sarastuskaari 7, Savilahti
Valmistumisvuosi: 2023
Tilaaja: Kuopion kaupunki
Kiinteistön omistaja: Kuopion Pysäköinti Oy

Taiteilijan esittely

Antti Immonen on kuopiolainen kuvanveistäjä, joka tunnetaan suurikokoisista veistoksistaan kuten Mökit ja mäet – Kuopion rakentajain muistomerkki Valkeisenlammella ja Hallittuja silmukoita Kuopion lentoaseman kiertoliittymässä. Immonen käyttää teoksissaan monia materiaaleja – pääasiassa ruostumatonta terästä, muovia ja alumiinia. Veistokset kootaan pienemmistä kappaleista ja lopputulos syntyy osien summana. Orgaanisten muotojen avulla Immonen pyrkii sisällyttämään teoksiinsa näkemyksen luonnosta muutostilana ja sen kyvystä tuottaa jatkuvasti uusia ilmiöitä.

”Luonnossa samat muodot toistuvat loputtomasti pienin variaatioin. Kun pienet muutokset kasaantuvat seuraa suuria muutoksia. Samat osat voivat liittyä yhteen äärettömän monella tavalla muodostaen loputtomasti uusia yhdistelmiä”, Immonen kertoo teostensa lähtökohdista.

Immonen on valmistunut Kankaanpään taidekoulusta kuvataiteilijaksi vuonna 1997 ja hänet on useasti palkittu teoksistaan.

Ohita upote
Ole hyvä ja hyväksy markkinointievästeet nähdäksesi tämän sisällön.

LINKIT:

Esittelyvideo

antimoni.fi

Valon kaava

Teosten sijainti (pdf)