Valosalin silta

Sillan valot loistavat sateenkaarenväreissä pimeässä.

Savilahdentien Valosali-urakan myötä vuoden 2021 lopulla valmistuneen sillan arkkitehtuurisen kaiteen ja valoaukon on suunnitellut Sweco Finland Oy ja Ramboll Valostudio toteutti valoteoksen suunnittelun Kuopion kaupungin toimeksiannosta. Silta sijaitsee Savilahden alueella, jonka tematiikka on Valon kaavan mukaisesti tiede.

Sillassa on ohjelmoitava valaistus julkisivussa, pilareissa ja kattoikkunassa. Iltojen lämminsävyinen valaistus muuttuu keskiyöllä viileän sävyiseksi, kunnes sammuu aamun sarastaessa. Sillan keskellä olevan kattoikkunan valon väri muuttuu vallitsevan tuulennopeuden mukaan. Väreinä käytetään Ilmatieteenlaitoksen värejä eri tuulennopeuksille. Erikois- ja juhlapäiville on ohjelmoitu omat värivalaistusteemat ja ne näkyvät sillan kaikissa ohjelmoitavissa valoissa (esim. itsenäisyyspäivän väritys on sinivalkoinen ja kun vuosi vaihtuu, valaistus juhlistaa uutta vuotta monivärisenä). Muita valaistuksen erikoispäiviä ovat Kuopion kaupungin perustamisen vuosipäivä, Minna Canthin päivä, vappu, Valon päivä, kevät- ja syyspäiväntasaus ja talvipäivänseisaus.

Sijainti: KPY Novapoliksen ja Prisma-kauppakeskuksen välinen silta / Savilahdentie, Savilahti
Valmistumisvuosi: 2021
Tilaaja: Kuopion kaupunki

Suunnittelijan esittely

Ramboll Valostudio on valotaiteeseen ja arkkitehtuurivalaistukseen erikoistunut monialainen suunnittelutiimi, joka yhdistää teoksissaan esteettisen ja luovan suunnittelun sekä tekniikan uusimmat mahdollisuudet.

Ohita upote
Ole hyvä ja hyväksy markkinointievästeet nähdäksesi tämän sisällön.

LINKIT:

Esittelyvideo

Ramboll Valostudio

Valon kaava

Teosten sijainti (pdf)