Robottibussi

Pieni, valkoinen robottibussi, jonka kyljessä on erivärisiä muotoja, on pysäköity tien varteen.

Välkky-robottibussi liikennöi Savilahdessa arkisin n. klo 07.30–18 välillä ainakin syyskuulle saakka. Tarkemmat aikataulut ja mahdolliset poikkeusaikataulut löytyvät Kuopion reittioppaasta.

Kyytiin mahtuu 11 matkustajaa kerrallaan. Mukana on jatkuvasti myös turvaoperaattori, joka kykenee tarvittaessa ohjaamaan bussia ja opastamaan matkustamiseen liittyvissä asioissa. Kokeilun aikana matkustaminen Välkyllä on ilmaista ja kokeilureitin ajaminen edestakaisin kestää n. 30 minuuttia.

Robottibussikokeilu on osa EU-rahoitteista SHOW-hanketta (SHared automation Operating models for Worldwide adoption), jonka pohjoisin kokeilupaikka on Kuopio.

Pieni, valkoinen robottibussi, jonka kyljessä on erivärisiä muotoja, on pysäköity parkkipaikalle.

Reitti kulkee Savilahden ytimessä

Savilahden suunniteltu kokeilureitti kulkee edestakaisin Sarastuskaaren uudelta pysäköintilaitokselta Savon ammattiopiston ja Novapoliksen kautta Itä-Suomen yliopiston Snellmania-rakennukselle (karttakuva).

Robottibussitekniikan testaamisen lisäksi suunniteltu reitti tukee laajemminkin Savilahden alueen kehittämistavoitteita esimerkiksi kestävän liikkumisen ja keskitettyjen pysäköintiratkaisujen osalta. Reitti yhdistää Sarastuskaaren pysäköintilaitoksen sekä Novapoliksen ja Prisman välissä olevat Valosalin joukkoliikennepysäkit Savilahden kampuksen toimintoihin.

Kuuden kuukauden kokeilun aikana nähdään, kuinka hyvin tekniikka toimii Kuopiossa ja sen perusteella harkitaan robottibussien hyödyntämistä tulevaisuudessa. Yhtenä tulevaisuuden jatkomahdollisuutena tarkastellaan, voiko robottibussia hyödyntää elokuussa 2024 avattavan liikunta- ja tapahtumakeskus Luolan tiiviimmässä kytkemisessä Savilahden joukkoliikenneyhteyksiin ja pysäköintilaitoksiin.

Robottibussikokeilu on yhteinen voimannäyte

Kokeilun järjestäminen vaatii laajaa yhteistyötä useiden toimijoiden kanssa. Novapolis, Suomen yliopistokiinteistöt ja Itä-Suomen yliopisto sekä Kuopion pysäköinti Oy ovat mahdollistaneet testireitin käyttämisen. Savon ammattiopisto yhteistyössä Remoted Oy:n kanssa vastaa neljän turvaoperaattorin kouluttamisesta täysin uudenlaisessa koulutusohjelmassa. Myös robottibussin säilytys ja lataaminen tapahtuu ammattiopiston tiloissa. Kuopion kaupungin Joukkoliikenneyksikkö ja Savilahti-projekti puolestaan toteuttavat reittisuunnittelun ja tarvittavan valmistelun yhdessä Remoted Oy:n kanssa.

Vilkku älyllä = Välkky

Robottibussin nimen löytämiseksi järjestettiin ideakilpailu, sillä kuopiolaisilta on aiemminkin saatu runsaasti hyviä nimiehdotuksia ja mm. Savilahden liikunta- ja tapahtumakeskuksen Luola-nimi on löytynyt nimikilpailun ansiosta. Tälläkin kertaa haluttiin kuulla kuntalaisten ideat ja saada mahdollisimman paljon ehdotuksia robottibussin nimeksi.

Ja nimeäminen todella innosti! Kyselylomakkeen sekä Kuopion kaupungin ja Savilahden some-kanavien kautta ehdotuksia tuli kaikkiaan yli 900. Nimi-ideat olivat monipuolisesti erilaisia, erityisesti ehdotuksia tuli Savilahteen, Kuopioon ja Savoon sekä liikkumiseen ja joukkoliikenteeseen liittyen. Mukana oli myös runsaasti erilaisia muunnoksia ja versioita robottibussi-sanasta.

Savilahti-projektin ja Vilkku-joukkoliikenteen edustajista koostuva työryhmä valitsi ehdotuksista nimen Välkky, joka sai useita ääniä ideakilpailussa. Nimen perusteluissa todettiin muun muassa näin: Kuopion seudun joukkoliikenne on nimeltään Vilkku, niin älykäs joukkoliikenne on silloin Välkky eli ´Vilkku älyllä´.

Lisätietoja:

Kuopion kaupunki / kehitysasiantuntija Retu Ylinen, 044 718 5140, retu.ylinen@kuopio.fi