Teekkarit viettävät ensimmäistä vappuaan Kuopiossa – uusi kilta liittyy liukumäkikastajien joukkoon

Haalaripukuinen ja tupsulakkinen opiskelija seisoo matemaattisia kaavoja olevan taulun edessä.

Vappuperinteet saavat tänä keväänä uutta väriä Kuopiossa. Ensimmäiset diplomi-insinööriopiskelijat tuovat juhlintaan oman säväyksensä rakentamalla kaupunkiin Suomen pisimmän teekkariliukumäen. Itä-Suomen yliopiston Kuopion Savilahden kampuksella käynnistyi tekniikan koulutus viime syksynä.

Kuopiossa vietetään tänä vuonna ensimmäistä teekkarivappua. Joona Hämäläinen, teknillisen fysiikan opiskelija ja Kuopion teknillisen fysiikan killan Kvantti Ry:n tapahtumavastaava, on yksi historiallisen vapputapahtuman järjestäjistä.

– Vappu on nyt hyvällä mallilla, mutta täytyy tunnustaa, että järjestelyiden vaativuus ja niihin liittyvä byrokratia tuli meille nuorena kiltana yllätyksenä. Onneksi saimme apua muilta teekkarikilloilta ja paikalliselta opiskelijayhteisöltä, joka on ottanut meidät teekkarit loistavasti vastaan, Hämäläinen kiittelee.

Kuopion teekkarit juhlivat vapunaattona paikallisen opiskelijayhteisön kanssa. Ensi vuonna koko kaupunki kutsutaan mukaan teekkarivapun viettoon. Tavoitteena on luoda siitä uusi yhteisöllinen, kevään tuloa juhlistava perinne.

– Meillä on valtava vastuu. Saamme itse päättää millaisen teekkarikulttuurin luomme Kuopioon. Tässä on paljastunut, että me ensimmäiset teekkariopiskelijat todella teemme itse tänne perinteet. Me haluamme tehdä vappukasteestamme tulevina vuosina koko kaupungin tapahtuman. Nyt suunnittelemamme kaste jää tänne elämään parhaimmillaan kymmeniksi, jopa sadaksi vuodeksi, Hämäläinen toteaa.

Teekkarit liukuvat vappuun Valkeisenlammella

Teekkarikaste on teekkareiden vapun keskeisin osa. Hämäläinen paljastaa, että Kuopiossa se tulee sisältämään uniikin elementin. Keskustaan Valkeisenlammen puistoalueelle rakentuu Suomen pisin teekkariliukumäki. 

– Rakennamme 40 metrisen ’slip and slide’ -liukumäen, joka on pidempi kuin muilla liukumäkikastajilla. Kastaminen tapahtuu käytännössä siten, että yksi kerrallaan laskemme mäkeä, kukin haluamallaan tyylillä, ja muut ruiskuttavat vesipyssyillä laskijaa, Hämäläinen selittää.

Vaikka teekkareiden tulo kaupunkiin uudistaa väistämättä paikallista vappukulttuuria, Joona ja hänen tiiminsä kokevat tärkeäksi myös vanhojen perinteiden kunnioittamisen.

– Kuopiossa on tapana lakittaa torilla Veljmies-patsas. Me olemme ensin mukana siinä ja painamme lakit ensimmäistä kertaa päähän silloin muiden kuopiolaisten opiskelijoiden kanssa. Siitä jatkamme omiin kastajaisiin, Hämäläinen kertoo. 

Tupsulakitus on tekniikan fuksille tunteikas hetki

Teekkareille lakki yhteenkuuluvuuden tunnetta vahvistava yhteinen symboli, ja sen painaminen päähän vappuna on erityisesti ensimmäisen vuoden opiskelijoille vuoden kohokohta. 

– Lakki on meille iso juttu. Ollaan hetken teekkareita eikä tavallisia opiskelijoita. Teekkarit pitävät lakkia vapusta syyskuuhun. Edustustehtävissä sitä voi käyttää erityisluvalla ympäri vuoden, Hämäläinen selventää.

– Henkilökohtaisesti tekniikan fuksina kasteen jälkeen tapahtuva lakittaminen tuntuu minusta lähes samalta kuin saisin päähäni ensimmäistä kertaa ylioppilaslakin. Siinä on jotain erityisen hienoa, Hämäläinen tunnelmoi.

Lisätietoja:

Kvantti ry / tapahtumavastaava Joona Hämäläinen, 045 890 7929, joonhama@uef.fi