Savilahti – vastustamaton pöhinäpesä

Neljä ihmistä laittaa kädet yhteen hyvän yhteistyön merkiksi.

Kuopion keskustan kylkeen nousevasta Savilahden alueesta kasvaa merkittävä asumisen, opiskelun ja yrityselämän keskittymä. Kyse on sekä uuden kaupunginosan luomisesta ja kehittämisestä, mutta myös huippuosaamisen hotspotista koko Suomen tasolla.

Savilahti ei ole vain Kuopion kaupungin, vaan koko maakunnan hanke, jolla pidetään Itä-Suomen kilpailukykylippua korkealla. Siksi kaikilla mukana olevilla on yhteinen tahto ja päämäärä kehittää alueesta toimiva, vetovoimainen ja ainutlaatuinen, myös kansainvälisessä mittakaavassa.

Savilahdessa toteutuu koko elämisen kieppi. Suunnittelua on ohjannut 360-astetta ajatus, jonka myötä alueella limittyvät synergiaa henkien niin opiskelu, tutkimus, työnteko ja vahva elinkeinoelämä kuin myös asuminen ja vapaa-aika. Kaupunginosan tekemistä ohjaavat hyvinvointi, älykkyys, kiertotalous, elinkaariajattelu, kokeilukulttuuri, resurssiviisaus, big data – paljon kuultuja sanoja, jotka Savilahdessa kiteytyvät savolaisen luovuuden avulla konkretiaksi.

Savilahden keskeinen vahvuus on sen sijainti. Alueella olevan kolmen koulutusasteen kampuksen, KYSin ja Novapoliksen jo nyt vahva osaamiskeskittymä kasvaa kohti keskustaa – ja toisella puolella vieressä on kaunis luonto järvineen ja metsineen. Savilahden infra- ja talonrakentaminen on vahvasti käynnissä, ja kokonaisuudessan alue valmistuu 2030-luvulla.

Tärkeintä tällaisen hankkeen onnistumisessa on riittävä etunoja tulevaisuuteen. Mitään ei kannata jättää puolitiehen tai tyytyä vain helppoihin, jo käytössä oleviin vaihtoehtoihin. Sen sijaan pitää miettiä sitä, millaisia ratkaisuja luomme uusien ajatusten avulla esimerkiksi alueen palveluihin, energiansäästöön tai pysäköintiin. Esimerkiksi kallioon rakennettava väestösuoja-, liikunta- ja tapahtumakeskus Luola halutaan vivuttaa uuden teknologian ja alueen toimijoiden huippuosaamisen avulla terveyden- ja hyvinvoinnin tasokkaaksi TKI-alustaksi.

Haluamme siksi haastaa myös investoijat, rakennuttajat ja suunnittelijat. Haluamme rakentaa elämää helpottavia ratkaisuja, jotka samalla tuovat uusia bisnesmahdollisuuksia eri alojen toimijoille. Noiden ratkaisujen kautta luomme kaupunginosaa, jossa arki on sujuvaa, elämä vaivatonta ja liiketoiminta kukoistaa.

Savilahdesta luodaan keskittymää, jolle löytyy esikuvia Suomesta ja maailmalta, mutta jollaista ei ole toista samanlaista. Siitä tulee alusta ja ekosysteemi tuhansille ihmisille ja sadoille bisnestoimijoille. Savilahdesta tulee pöhinäpesä, jonka imua on vaikea vastustaa.

Antti Niskanen, Kuopion kaupungin hankejohtaja