Luola on syntynyt tarpeeseen

Iso, kallion sisään louhittu monitoimihalli.

Viimepäivinä on julkisuudessa jälleen kerran nostanut päätään erikoinen ajatus, jonka mukaan Luolalle ei olisi tulossa toimintaa ja tilat kumisisivat tyhjyyttään. Mistä lie on tällainen ajatuksenkulku päässyt valloilleen?

Ensisijainen syy Luolan rakentamiseen on tarvepohjainen. Se on väestönsuojelu, joka Savilahden kehittyessä on ratkaistu yhteiskäyttöisellä alueellisella väestönsuojalla.

Toissijainen syy on sekin tarvepohjainen. Sisäliikuntatilaa on kaupungissa yksinkertaisesti liian vähän tarpeeseen nähden, koska sitä ei ole rakennettu aikaisemmin riittävästi. Lisäksi oppilaitoksista on purettu liikuntatiloja pois kaupungin muun kehityksen alta edelleen liikuntatilaresurssia kaventaen.

Yksittäisen liikuntatilan tarpeesta kertoo aika osuvasti vakiovuorohaut. Luolalla vähän vaille 90 % kaikista ison hallin vuoroista maanantaista torstaihin klo 16–21 on jo varattu käytölle. Sama tilanne on tanssisalissa. Perjantai-iltoihin on vielä jonkun verran tyhjää kello seitsemän jälkeen. Kamppailulajitiloihin mahtuu vielä iltaisin, tosin jo näilläkin varauksilla myös siellä liikkuu satoja käyttäjiä. Kuntosali tulee olemaan myös suosittu, mutta käyntimäärien ennakointi on ilman vuorovarauksia vaikeampaa.

Päiväkäyttö on kaikissa liikuntapaikoissa ympäri Suomen iltakäyttöä vaikeampaa saada täyteen. Luolalla ei tämäkään ole varauskalenterin näkökulmasta yhtä iso ongelma kuin monissa muissa paikoissa. Alueen oppilaitokset, urheiluakatemia ja ammattiurheilijat ovat jo vuoronsa varanneet ja kalenteri näyttää jopa alustavaa arviota hieman täydemmältä.

Tapahtumatilaa niin urheilulle, kuin muillekin tapahtumille tarvitaan myös lisää, koska sitäkään ei ole ollut kaupungissa riittävästi. Tämä on kuitenkin väestönsuojelun ja perusliikuntakäytön muodostaman kakun päällä oleva kirsikka. Lisäbonus, joka mahdollistaa kuntalaisille elämyksiä ja lisää myös alueen elinvoimaisuutta. Kirsikoita kalenterikakkuun on tipahdellut jo kymmenkunta, eikä ottelutapahtumia tai turnauksia ole vielä mukana lainkaan. Kun sarjaohjelmat julkaistaan, kalenteri täyttyy lisää.

Näiden kaikkien tarpeiden täyttämiseksi Luola on suunniteltu, rakentunut ja kohta valmis aukaisemaan ovensa. Ei minään haihatteluna tai suuruudenhulluutena, vaan tarpeeseen. Useampaan sellaiseen.

Hanke on saanut paljon negatiivista julkisuutta investointikustannusten nousun johdosta ja tämä on ruokkinut myös sitä valheellista ja vääränlaista ilmapiiriä, ettei koko paikalle ole olemassa minkäänlaista tarvetta.

Viimeisen kuuden vuoden aikana on käyty satoja ja taas satoja keskusteluja Luolan tulevien käyttäjien kanssa, joiden myötä ollaan ihan hyvin kartalla erilaisista tarpeista myös varauskalenterin näkymän ulkopuolella. Tarpeeseen rakennettu paikka tulee olemaan täynnä liikettä ja elämää.

Tervetuloa mukaan elokuun puolivälistä eteenpäin!

Ilja Venäläinen, Kuopion kaupungin liikuntapalvelusuunnittelija