Moni huippu-urheilija menestyy myös opinnoissaan – Kuopiossa taustalla on vahva verkosto

Nainen lenkkeilee rantatietä kesäisenä päivänä. Taustalla näkyy Puijon torni.

Savonia Ammattikorkeakoululla Kuopiossa on hallussaan status, jonka Olympiakomitea on myöntänyt vasta kahdelle korkeakoululle. Parhaillaan vastaavaa tunnusta hakee myös Itä-Suomen yliopisto. Kaksoisura urheilijana onnistuu verkostomaisen toiminnan avulla. 

Kouluttautuminen on Suomessa välttämättömyys, joka tulee urheilijalle eteen joko urheilu-uran päätyttyä tai sen aikana. Yhtälöä helpottamaan on syntynyt urheiluakatemiatoiminta, joka tukee urheilijan menestystä ja urasiirtymää valmennus- ja asiantuntijatoiminnan kautta. 

Toiminnassa mukana olevat oppilaitokset ovat sitoutuneet hakemaan ratkaisuja opiskelijoiden tukemiseen, mikä eri koulutusasteilla merkitsee eri asioita: yläkoululaisille leiritystä ja korkeakouluissa opiskeleville räätälöityjä opintopolkuja. 

Kuopiossa urheiluakatemiatoimintaa on ollut parikymmentä vuotta. Toimintaa johtaa Johanna Tikkanen, joka on ollut rakentamassa alueellista verkostoa ja kasvattamassa sen vaikuttavuutta. Tikkanen korostaa, että juuri verkostona toimiminen on urheiluakatemioiden ytimessä. 

”Yhteispeli on vahvaa ja verkostosta otetaan kaikki irti. Ratkomme yhdessä opiskelijoiden haasteita uran ja opintojen yhteensovittamisessa.” 

Sinipaitainen nainen katsoo kohti kameraa.

Olympiakatemian ohjaamaa toimintaa 

Kaikki Suomen 19 urheiluakatemiaa ovat itsenäisiä tahoja, joiden välinen yhteistyö on tiivistä. Nykyisin urheiluakatemioiden toimintaa linjaa Olympiakomitea, joka toimii akatemioiden katto-organisaationa ja vaikuttaa toiminnan linjauksiin ja avustuksiin.  

Vuodesta 2023 alkaen Olympiakomitea on myöntänyt huippu-urheilijamyönteisen korkeakoulun laatutunnuksia kriteerit täyttäville oppilaitoksille, ensimmäisinä Savonia Ammattikorkeakoululle ja Haaga-Helialle.  

Tikkanen näkee, että korkeakoulujen auditointi tuo rakennetta ja järjestelmällisyyttä toimintaan ja auttaa viestimään sen laadusta ulospäin. Parhaillaan myös Itä-Suomen yliopisto etenee vastaavassa auditointiprosessissa. 

”Toimintamme Kuopiossa on laajentunut ja erityisesti asiantuntijatoiminnan puoli on mennyt merkittävästi eteenpäin. Tämä näkyy laatuna ja vaikuttavuutena myös urheilijoiden arjessa”, Tikkanen iloitsee. 

Uimari trenaa altaassa.

Kaksoisura onnistuu hyvällä suunnittelulla ja motivaatiolla 

Urheiluakatemiatoiminnan kulmakiviin kuuluvat tuki opinnoille sekä valmennus- ja asiantuntijatoiminta, jotka tukevat ammattimaista urheilua.  

Tikkanen korostaa hyvän suunnittelun ja yhteistyön merkitystä opintojen ja urheilun yhteensovittamiselle. Työssään hän näkee, että urheilu-ura myös kasvattaa opiskelijoita pitkäjänteiseen työskentelyyn. Kun motivaatiota löytyy, löytyvät myös ratkaisut. 

”Henkilökohtainen opintosuunnitelma tehdään kaikille oman lajin ja opintojen reunaehtojen mukaan. Oppilaitoksilla on keskeinen rooli kaksoisuran mahdollistamisessa.” 

Merkitystä on myös urheilijan valitsemalla alalla. Tikkanen pitää alavalintaa tärkeänä erityisesti oman motivaation ja edistymisen kannalta. Kuopiossa urheilevien korkeakoulu-urheilijoiden alavalinnoissa korostuvat terveystieteet ja liiketalous. 

”Iso osa urheiluakatemian urheilijoista on lääkiksessä, mikä ei ole äkkiseltään se helpoin ratkaisu. He ovat kuitenkin erittäin motivoituneita ja itseohjautuvia myös opintojensa järjestelyissä. Ylipäätään suurin osa urheilijoistamme etenee tavoiteaikataulussa.” 

Kuopiossa opiskelevat muun muassa hiihtäjät Perttu Hyvärinen ja Olli Ahonen, yhdistetyn Ilkka Herola ja Minja Korhonen sekä soutaja Joel Naukkarinen.

Lenkkareita ja silhuetteja urheilukentällä.

Kuopio on ihanteellisen kokoinen 

Urheiluakatemiatoiminta kiinnittyy Kuopiossa Savilahden alueelle. Tikkanen kiittää alueen osaamispotentiaalia ja mahdollisuuksia sujuvaan arkeen. Alueella sijaitsee ammattikoulu ja kaksi korkeakoulua, ja vieressä nousevat Puijon ja Neulamäen ulkoilualueet. 

”Kuopio on arjen näkökulmasta ihmisen kokoinen kaupunki, kaikki on kompaktisti lähellä ja harjoitteluolosuhteet viimeisen päälle hyvät. Monet muuttavat olosuhteiden perässä toisen asteen jälkeen tänne.” 

Kiitosta Tikkaselta saavat myös Kuopion monipuoliset opiskelumahdollisuudet ja akatemian monilajisuus. Vahvoja lajeja ovat jalkapallo, jääkiekko ja lentopallo sekä lumilajit kuten mäkihyppy, yhdistetty ja alppihiihto. Kainuulaislähtöiselle Tikkaselle kilpaurheilu on tuttua. Tausta pesäpalloilijana auttaa asettumaan urheilijan rinnalle ratkomaan haasteita. 

”Urheilija on oman tilanteensa paras asiantuntija. Autamme häntä kuuntelemalla, kysymällä ja etsimällä ratkaisuja yhdessä. Suunta ja tahtotila on kaikilla sama.” 

Mies vetää leukoja ulkokuntosalilla.

Kuopion alueen urheiluakatemia 

Perustettu: 2008 

Toiminnanjohtaja: Johanna Tikkanen 

Opiskelijat: noin 450 urheilijaa ja 144 urheiluluokkalaista 

Oppilaitokset: 2 korkeakoulua, 6 toiseen asteen oppilaitosta, 4 yläkoulua 

Toiminta: Lajivalmennusta 10 lajissa 

Asiantuntijatoiminta: psyykkinen ja ravitsemusvalmennus, hieronta ja fysioterapia, terveys- ja lääkäripalvelut, seuranta- ja testaustoiminta, opinto- ja uraohjaus. 

Lisätietoja:

Kuopion alueen urheiluakatemia / toiminnanjohtaja Johanna Tikkanen, p. 044 718 1790, johanna.tikkanen@kuopio.fi

LINKIT:

Kuopion alueen urheiluakatemia

Suomen Olympiakomitea: urheilijan kaksoisura