Opettajien välittömyys auttaa menestymään vaativissa opinnoissa – Kuopion diplomi-insinööriopiskelijat kiittävät laitoksen tunnelmaa

Haalaripukuinen ja tupsulakkinen opiskelija seisoo matemaattisia kaavoja olevan taulun edessä.

“Teknillisen fysiikan opiskeluilmapiiri on ainutlaatuisen rento Kuopiossa.” Näin kokee ensimmäisen opintovuotensa diplomi-insinööriopiskelijana pian päättävä Joona Hämäläinen. Opettajien lähestyttävyys ja rakentava keskustelukulttuuri tukevat haastavissa opinnoissa etenemistä ja ruokkivat opiskelijoiden hyvinvoinnille tärkeää yhteisöllisyyden tunnetta.

– Fysiikan opetuksesta voi tulla mieleen elokuvien englantilaisten huippuyliopistojen jäyhä luentosalitunnelma. Opettaja selittää taululle, ja kukaan ei sano mitään. Täällä se on jotain muuta, teknillisen fysiikan opinnot Itä-Suomen yliopiston Kuopion Savilahden kampuksella ensimmäisten joukossa aloittanut Joona Hämäläinen sanoo.

– Luennoilla uskaltaa nousta takapenkistäkin pystyyn ja kysyä asioita. Sanoa jopa, että en ymmärtänyt nyt mitään tai esittää oman näkemyksen ilman pelkoa nolaamisesta, Hämäläinen iloitsee.

Teknillisen fysiikan laitoksen yhteisöllinen tunnelma on tärkeä tukipilari opiskelijoille. Henkilökohtaisen yhteyden saaminen opettajiin tukee opinnoissa edistymistä ja jaksamista.

– Opiskelemme suhteellisen haastavia asioita. Helpottaa, kun voi suoraan kysyä neuvoja luennoilla. Täällä ollaan todella läheisiä opettajien kanssa, mikä madaltaa avun hakemisen kynnystä paljon ja auttaa pärjäämään opinnoissa, Hämäläinen kiittää. 

Ihmisten kädet päällekkäin.

Kohtaamisten välittömyydestä syntyvä yhteisöllisyyden tunne on tärkeä opiskelijoille

Etelä-Suomesta Kuopioon opiskelemaan muuttanut Hämäläinen kokee opetushenkilökunnan välittömyyden vaikuttaneen osaltaan siihen, että hän sopeutui nopeasti uuteen kaupunkiin ja kokee nyt tyytyväisyyttä opiskelupaikan valintaan.

– Ympäristönä tämä on lähes täydellinen. Savilahden kampus on järven rannalla, lähes keskustassa, vain kilometrin päässä kotoani. Keskustassa on ravintoloita ja meininkiä. Kaikkialle pääsee kävellen tai pyörällä, ja julkinen liikenne toimii hyvin, Hämäläinen kertoo.

– Opiskelijana vietän kuitenkin usein päivät iltaan asti yliopistolla. Siksi arvostan todella paljon laitoksen rennon innostavaa ja yhteisöllistä ilmapiiriä. Jäämme porukalla heittämään läppää lehtoreiden kanssa luentojen aiheista mutta myös muista asioista. Meille on muodostunut 40 opiskelijan tiiviihkö yhteisö, johon kuuluu opettajiakin, Hämäläinen toteaa.

Laitoksen varajohtaja ja Hämäläisen “hopsu” eli henkilökohtainen opintosuunnittelija Lasse Heikkinen pitää teknillisen fysiikan opiskelijoiden ryhmänohjaustunnit ja saa erityistä kiitosta tavastaan kohdata opiskelijat.

– Lasse Heikkistä tuntuu aidosti kiinnostavan jutella opiskelijoiden kanssa ja olla tukena asioissa. Lassen mielestä oli myös tärkeää, että tänne luodaan oma kilta, ja hän on siinä mukana perustajajäsenenä. Jos joku pitäisi nimetä Kuopion teekkaritapahtumien suojelijaksi, se olisi hän, Hämäläinen virnistää.

Havainnekuva, jossa tyylikkäitä kerrostaloja järven rannalla.

Aika näyttää, minne fysiikan opinnot ja lentokoneet kantavat 

Opinnoissaan Hämäläinen aikoo keskittyä lääketieteelliseen fysiikkaan ja näkee siksi Kuopion Savilahden kahden korkeakoulun, yliopistollisen sairaalan, tutkimuslaitosten sekä terveysteknologia-alan yritysten vahvasti kehittyvän osaamiskeskittymän itselleen myös potentiaalisena työympäristönä opintojen jälkeen.

– Kliininen työ kiinnostaa minua, ja Kuopion yliopistollinen sairaala houkuttaa erityisesti tulevaisuuden työpaikkana, Hämäläinen kertoo. 

– Kesän olen edellisvuoden tapaan sairaalafysiikan harjoittelijana Kymenlaakson keskussairaalassa, Kotkassa. ​​Teen tutkimusprojektia sädehoidon yksikössä EPID-paneeleihin liittyen. Ohjaajani tekee tutkimusta aiheesta, ja minun kandityöni tulee ehkä liittymään siihen. Olen tosi innoissani, vaikka nyt työni on lähinnä naputtelua tietokoneella, Hämäläinen luonnehtii.

Yllättäen hämäläinen kuitenkin paljastaa, että hän aikoo pitää tauon kandivaiheen jälkeen diplomi-insinööriopinnoista opiskellakseen liikennelentäjäksi Porin ilmailuopistossa.

– Minusta tulee myös lentäjä. Aloitan opinnot 2026 vuosikurssilla, mutta aion palata fysiikan pariin. Haaveilen vielä luovani jotain täysin uutta yhdistämällä lentämisen ymmärryksen lääketieteelliseen fysiikkaan. Se voisi liittyä, vaikka lentohenkilökunnan säteilyltä suojaamiseen, mutta annan ajan näyttää, mitä se tulee olemaan.

Farkkutakkinen mies seisoo kesäiltana ulkona.

Kuka: Joona Hämäläinen, 22 vuotta.

Mitä tekee: Opiskelee Itä-Suomen yliopistossa teknillistä fysiikkaa. Aloitti opinnot sovelletulla fysiikalla ja siirtyi diplomi-insinöörikoulutukseen syksyllä 2023, kun se alkoi Kuopiossa.

Missä vaikuttaa: Kotoisin Pyhtäältä, asuu nyt tyttöystävänsä kanssa Niiralassa, Kuopiossa. 

Harrastukset: Kuopion teekkarikilta Kvantti ry:n tapahtumavastaavana puuhastelu ja liikunta.

Muuta: Haaveilee luovansa jonain päivänä uutta yhdistämällä lentämiseen liittyvän asiantuntemuksen lääketieteelliseen fysiikkaan. 

Lisätietoa ja haastattelut:

Itä-Suomen yliopisto / opiskelija Joona Hämäläinen, +358 45 890 7929, joonhama@uef.fi

Itä-Suomen yliopisto /  vanhempi yliopistonlehtori, laitoksen varajohtaja, FT Lasse Heikkinen, +358 029 445 3318, lasse.heikkinen@uef.fi