Savilahden robottibussi Välkky saapuu Kuopioon

Pienikokoinen, valko-musta robottibussi kuorma-auton lavalla matkalla Kuopioon.

Kuopion ensimmäinen autonominen linja-auto, robottibussi Välkky, on kulkenut pitkän matkan Uudesta-Seelannista ja saapuu Kuopioon tänään 8.4.2024. Välkyn voi nähdä tällä viikolla Savilahdessa suorittamassa testiajoja, mutta kyytiin ei vielä pääse hyppäämään. Samaan aikaan Kuopion kaupunki ja Remoted Oy tekevät viimeisiä valmisteluja kokeilureitin käyttöönottamiseksi. Toivomme, että Välkylle annetaan Savilahdessa työrauha uuden reitin opetteluun.

Jos kaikki viimeistelytyöt etenevät suunnitelmien mukaisesti, matkustajat pääsevät koeajamaan Välkyn viikolla 16. Tämän jälkeen Välkky liikennöi Savilahden kokeilureitillä puolen vuoden ajan. Robottibussin operoinnista vastaa Remoted Oy. Kokeilun aikana matkustaminen Välkyllä on ilmaista. Mukana on jatkuvasti turvaoperaattori, joka kykenee tarvittaessa ohjaamaan bussia. Turvaoperaattorit kouluttaa Savon ammattiopisto yhteistyössä Remoted Oy:n kanssa.

Robottibussikokeilu on osa EU-rahoitteista SHOW-hanketta (SHared automation Operating models for Worldwide adoption), jonka pohjoisin kokeilupaikka on Kuopio.

Lisätietoja:

Kuopion kaupunki / kehitysasiantuntija Retu Ylinen, 044 718 5140, retu.ylinen@kuopio.fi

Robottibussikokeilu