Kaupunginjohtajan blogi: Valoa Luolan uumeniin

Pimeän ajan havainnekuva kallioon louhitusta liikunta- ja tapahtumakeskuksesta, jonka edustalla parveilee ihmisiä.

Keskustelu Savilahden Luolasta käy vilkkaana ja kuumanakin. Luola on suuri ja upea, mutta myös erittäin kallis investointi kaupunkilaisten turvallisuuteen ja hyvinvointiin. Syitä kustannusten nousun taustalla, sopimuksia, päätöksentekoa ja vastuita on perattu jo sisäisesti ja niitä käydään yhä läpi. Kritiikki on oikeutettua ja asia tulee tutkia huolella. Emme ole onnistuneet viestimään muutoksista tarpeeksi tai oikea-aikaisesti, siitäkin otamme opiksi.

Luolan kustannuksia on avattu julkisesti ja myös jatkon selvityksiä tuomme julkisuuteen. Avoimuus on kaupungin arvoja ja hyvän hallinnon periaate, jota kunnioitamme myös asioissa, jotka eivät ole pelkästään mukavia.

Mutta nyt meidän tulee päästä asioissa eteenpäin. Olennaista on oppia menneistä, jotta onnistumme paremmin tulevaisuudessa. On myös etsittävä ratkaisut yli tämän hetken ongelmien.

Ja niin teemme.

Kaupunki ei ylitä vuoden 2024 esitettyä investointibudjettiaan Luolan viimeisimmän ylityksen takia. Ylitys katetaan muista rakennushankkeista, joita on siirretty tai supistettu. Investointien kokonaisuus ei siis kasva.

Tärkeää on nyt hyödyntää arvokasta tilaa maksimaalisesti. Kaupungin virkajohto on valmistellut Luolan ja muiden kaupungin tapahtumatilojen myynnin kehittämistä ensi vuodesta lähtien uudella tavalla. Tavoitteena on rakentaa toimintamalli, jossa kaupunki aktiivisesti myy ja markkinoi tilojaan sekä houkuttelee tänne tapahtumia. Näin erinomaiset fasiliteettimme eivät seiso tyhjänpanttina vaan tuovat iloa ja eloa elämään sekä elinvoimaa kaupunkimme tulevaisuutta ajatellen.

Savilahteen on päätetty panostaa jo vuosia sitten, kun se valittiin kaupungin strategiseksi kärkihankkeeksi. Matka kohti ihmisten ja ideoiden kodin valmistumista jatkuu. Savilahdessa asuu tulevaisuus.

Soile Lahti, Kuopion kaupunginjohtaja