Savilahden liikunta- ja tapahtumakeskus sai pohjantervajaisissa nimen

Havainnekuva kallioon louhitusta liikunta- ja tapahtumakeskuksesta, jonka edustalla parveilee ihmisiä.

Keskiviikkona 1.6. vietettiin Savilahden liikunta- ja tapahtumakeskuksen pohjantervajaisia. Pohjantervajaiset ovat perinne, jota vietetään, kun kallion louhinta on saavuttanut syvimmän kohtansa. Aikoinaan pohja tervattiin kosteuden eristämistarkoituksessa ja vanhan tarinan mukaan tervaamalla estettiin hiisien nouseminen louhittuun tilaan.

Tilapalveluiden Hannu Väänänen korosti tervetuliaissanoissaan toimivan verkoston merkitystä hankkeessa. ”Kun koko verkosto puhaltaa yhteen hiileen, se takaa onnistuneen lopputuloksen.”

Kuopion kaupunkia pohjantervajaisissa edusti kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Allu Koskinen, joka valotti liikunta- ja tapahtumakeskuksen tulevia kävijämääriä. ”Tämä tila toimii kokoontumispaikkana noin 2500 henkilölle. Tavoitteena on, että 300 000–350 000 kävijää pääsee nauttimaan Savilahden liikunta- ja tapahtumakeskuksen palveluista vuosittain.”

Skanskan työpäällikkö Tuomas Laamanen kertoi ainutlaatuisen rakennushankkeen etenemisestä Savilahdessa. ”Nyt on aika juhlia tehtyä työtä ja yhden merkkipaalun saavuttamista. Hienoa, että tällaisia tervausperinteitä pidetään yhä yllä.”

Luola kokoaa ihmiset yhteen

Pohjantervajaisten yhteydessä Allu Koskisella oli kunnia myös julkistaa uuden monitoimikeskuksen nimi: Luola – Savilahden liikunta- ja tapahtumakeskus. Nimen löytämiseksi järjestettiin ideakilpailu, sillä pidettiin tärkeänä antaa kuntalaisille mahdollisuus olla mukana keskuksen nimeämisessä ja haluttiin löytää mahdollisimman paljon ideoita keskuksen nimeksi. Nimeäminen todella kiinnosti ja kaikkiaan kilpailuun saatiin yli 600 ehdotusta. Ideat jakautuivat teemakokonaisuuksiin, joista keskiössä olivat Savilahti-, luola-, varikko-, liikunta-, valo-, luonto- ja Kuopio-aiheiset nimet.

Liikunta- ja tapahtumakeskuksen ohjausryhmä valitsi ehdotuksista nimen Luola, joka sai runsaasti ääniä ideakilpailussa. Nimeä pidettiin mieleenpainuvana, erottuvana sekä paikkaan sopivana ja historiaan kytkeytyvänä. Lisäksi todettiin, että Luola on paikka yhteisöllisyydelle, joka on Savilahden kantava teema. Luolissa on kautta aikojen kokoonnuttu, maalattu, tanssittu, musisoitu ja liikuttu. Nimi sopii myös väestönsuojalle, sillä Luola antaa turvan, suojan. Nimi siis huomioi kaikki Luolan toiminnalliset näkökulmat: liikunta, tapahtumat ja väestönsuoja. Pohjantervajaisissa kallion sisällä kaikuikin komeasti: ”Eläköön Savilahti ja eläköön Luola!”

Kalliorakennusurakka valmistuu kesällä

Loppusuoralla olevat Luolan 1. vaiheen työt eli kalliorakennusurakka valmistuu elokuussa 2022, jonka jälkeen työmaalla päästään 2. vaiheeseen. Se pitää sisällään yhteistoiminnallisen, tavoitehintaisen rakennusurakan, jonka lopputuotteena valmistuu alueellinen väestönsuoja sekä liikunta- ja tapahtumakeskus. Valmistelut toteutusvaihetta varten on jo aloitettu. Ensimmäisiä työvaiheita tulevat olemaan maalämpöön liittyvät työt, luolaston sisäpuoliset maanrakennustyöt ja väestönsuojan betonirakenteisiin liittyvät rakennustyöt.

Tämänhetkisen aikataulun mukaan Luola avataan yleisölle ja liikkujille keväällä 2024.

Lisätietoja:

Luolan rakennushankkeesta: Kuopion kaupunki / Kuopion Tilapalvelut, Marko Väätäinen, p. 044 718 5686, marko.vaatainen@kuopio.fi

Luolan liikunta- ja tapahtumakäytöstä: Kuopion kaupunki / Liikuntapaikkapalvelut, Ilja Venäläinen, p. 044 718 2500, ilja.venalainen@kuopio.fi

Savilahti-projektista: Kuopion kaupunki / Hankejohtaja Antti Niskanen, p. 044 718 5120, antti.niskanen@kuopio.fi