Savilahti – valon vahvistama

Lapsi puhaltaa saippuakuplia ilta-auringossa järven rannalla.

Kuvittele mielessäsi syyspäivän kuulaan kirkas valo, tunne ihollasi aurinkoisen kesäpäivän pehmeä paiste ja koe henkeäsalpaavan upea auringonlasku. Kaunis sijainti, viereisen Kallaveden elävä pinta, ympäröivät metsät ja korkeuserot, jotka kaikki heijastavat ja siivilöivät valoa aivan omalla tavallaan. Niistä aineksista on tehty Savilahden ainutlaatuinen luonnonvalo.

Valo on merkittävä osa Savilahden luonnetta ja siksi myös luonteva valinta koko alueen kattavaksi teemaksi. Valo yhdistää aluetta ja vahvistaa sen omaleimaisuutta sekä identiteettiä. Valo luo hyvinvointia ja turvallisuutta, se inspiroi ja synnyttää uusia ajatuksia.

Savilahdessa valo liittyy paitsi luontoon, asumiseen ja vapaa-aikaan, myös alueen toimintaan ja osaamiseen. Meillä Savilahdessa on kärkiosaamista mm. kuvantamisessa ja fotonikassa niin KYSin sairaalassa kuin ympärillä levittäytyvässä opiskeluympäristössäkin. Valo siis valaisee paitsi konkreettisesti, tarkoittaa myös ahaa-elämyksiä.

Valon kaava – alueen luova yhtälö

Savilahteen on laadittu Valo-konsepti. Sen tavoitteena on vahvistaa alueen identiteettiä, kiinnostavuutta ja viihtyisyyttä sekä luoda Savilahteen elämää vuorokauden ja vuoden ympäri. Valo-konseptia viedään käytäntöön Valon kaavalla, joka on alueen valaistus-, taide-, muotoilu- ja kulttuuriohjelma. Valon kaavassa pyritään vähähiilisyyteen, kannustavuuteen ja osallisuuteen. Se on aluetta yhdistävä monipuolinen yhtälö, johon eri osapuolet voivat liittyä.

Savilahdessa syntyy erilaisissa rajapinnoissa aina jotain uutta – silloin kun tutkimus, koulutus, työelämä, ihmiset ja vapaa-aika kohtaavat, erilaisissa paikoissa, tilanteissa ja tiloissa. Samalla lailla valolla luodaan kohtaamisia kokonaisuuksien rajapinnoissa, esimerkiksi erilaisten rakennusten väleissä ja ympäristössä.

Konkreettisesti valo näkyy myös alueen nimistössä: esimerkiksi Sarastuskaari tai Hehkukatu tukee teemaa, luo mielikuvia ja tuo fiilistä alueelle. Tärkeä osa Valon kaavaa ovat myös alueen monipuoliset tapahtumat.

Valo synnyttää taidetta

Savilahdessa taide ja muotoilu tuodaan alueen katunäkymiin Valon kaavan avulla. Savilahden taide – niin pysyvä kuin väliaikainen – hyödyntää valoa ja inspiroituu siitä.

Vuodenkierron näkökulmasta on kiehtovaa, kuinka saamme vangittua valon erilaiset hetket. Valo on eri aikoina erilaista ja eri sävyistä ja sen luomat varjot ovat erilaisia. Eikö olisi upeaa, jos syyspäiväntasauksen aikaan valo kohdentuisi poikkeuksellisella tavalla johonkin tiettyyn paikkaan tai teokseen, josta syntyisi hetken taidetta – sellaista, jonka voi kokea vain juuri sillä hetkellä? Tällaisia merkityksellisiä hetkiä haluamme Savilahteen synnyttää.

Savilahdessa valo kuuluu kaikille.

Kirsi Soininen, Kuopion kaupungin markkinointijohtaja