Valon kaava

Savilahden Valon kaava – alueen luova yhtälö on kokonaisajatus valosta kaikkialla Savilahdessa. Valo näkyy alueen nimistössä, taiteessa, muotoilussa, valaistuksessa ja luonnonvalon hyödyntämisessä. Valo on maamerkkejä, opasteratkaisuja ja alueen tapahtumia. Valo näkyy myös oppilaitosten ja yritysten valoon liittyvänä osaamisena. Valo on myös tunnetta ja tekemistä: elämän valoa, loistavia ajatuksia ja kirkkaita hetkiä. Valo yhdistää aluetta ja vahvistaa sen omaleimaisuutta sekä identiteettiä.

Osana Valon kaavaa, Savilahteen on juuri valmistunut Valaistus-, taide-, muotoilu- ja kulttuuriohjelma. Ohjelman avulla alueelle syntyy valosta inspiroitunutta taidetta sekä valotaidetta. Osa taiteesta voi olla väliaikaista ja siihen voi liittyä osallistavia elementtejä. Teosten valoon liittyvä osallistava toiminta sekä vuosittain toistuvat tapahtumat luovat pohjaa yhteisöllisyydelle. Tavoitteena on lisätä asukkaiden ja alueen toimijoiden tietoisuutta valosta ja siihen liittyvistä kysymyksenasetteluista. Päämääränä on kasvattaa kiinnostusta uusiutuvaa energiaa kohtaan, lisätä luontoarvojen kunnioitusta ja kiinnostusta oman ympäristön havainnoimiseen kaikkina vuoden ja vuorokauden aikoina.

Ohjelma on laadittu yhteistyössä alueen toimijoiden ja kuopiolaisten kanssa. Ajatuksia ja ideoita on haettu valokuvakilpailun, kyselyn, kävelykierroksen ja työpajojen avulla. Ohjelmassa on käsitelty mm. taiteen teemoja ja teemojen sijoittumista alueelle, valon käyttöä alueella, taiteen ja muotoilun sekä tapahtumien paikkoja. Myös ohjelman toteutus, kuten rahoitus ja koordinointi, on mietitty valmiiksi.

Tutustu ohjelmaan täällä.

Kaupunginhallitus on hyväksynyt ohjelman 12.8.2019.

-----

Taustaa

Savilahden ainutlaatuinen luonnonvalo on inspiroinut hyödyntämään valoa alueen kehittämisessä ja Savilahden kokoavaksi teemaksi on valittu valo. Valon ja pimeyden hallitulla suunnittelulla ja vaihtelulla alueesta pyritään luomaan elävä, kiinnostava ja viihtyisä. Valo yhdistää aluetta ja vahvistaa sen omaleimaisuutta sekä identiteettiä. Valo-konsepti on yksi väline kohti tavoitetta luoda Savilahteen elämää vuorokauden ja vuoden ympäri.

Savilahden Valon kaava pitää sisällään sekä alueen omaleimaisen luonnonvalon että energiatehokkaasti ja vähähiilisyyttä edistävästi käytettävän keinovalon. Valo voi tuottaa elämyksiä taidetta hyödyntäen. Valo kytkeytyy myös alueen toimintaan, kuten erilaisiin tapahtumiin, ja oppilaitos- ja yrityskeskittymän sekä tutkimuslaitosten ja KYSin valoon liittyvään huippuosaamiseen. Valo-teema ja valon hyödyntäminen on noussut esille myös alueen kehittämistyöpajoissa.

Savilahti-projekti sekä Savilahden smarteimmat ratkaisut -hanke (SmaRa) hakivat tarjouspyynnöllä konsulttia toteuttamaan Savilahden Valaistus-, taide-, muotoilu- ja kulttuuriohjelman sekä sitä pohjustavan selvityksen. Konsultiksi valittiin Frei Zimmer Oy.

Valon kaava -kävelykierros

Keskiviikkona 8.8. järjestettiin Valon kaava -kävelykierros Savilahdessa klo 16–17.30. Kierroksella keskusteltiin Savilahden Valon kaavasta osana alueen kehittämistä sekä valittiin Savilahden Guerrilla Lighting -tapahtuman kohteet. Lisäksi saatiin ideoita ja ajatuksia siitä, mitkä ovat potentiaalisia taiteen ja valaistuksen paikkoja Savilahden alueella. Kierroksella mukana olivat Valon kaavaa laativa Frei Zimmer Oy sekä Savilahden kaavoitusarkkitehdit.

Valon kaava -seminaari ja työpaja & Guerilla Lighting -valotempaus

Savilahden Valon kaava -seminaari ja työpaja järjestettiin perjantaina 7.9. klo 15–18 Varikolla.

OHJELMA
Klo 15 Tilaisuuden avaus
15.05–15.20 Missä mennään Savilahdessa / Antti Niskanen, Savilahti-projektin projektijohtaja
15.20–15.40 Savilahden Valon kaava / Heini Orell ja Annukka Larsen, Frei Zimmer Oy
15.40–16.10 Helsingin Kruunuvuorenrannan esittely / arkkitehti Marjut Kauppinen
16.10–16.30 Työpajaosuuden esittely ja kahvit
16.30–17.40 Työpajatyöskentely: Savilahdentie ja Valon kaava
17.40–18.00 Työpajan purku ja seminaarin lopetus

Työpajan jälkeen järjestettiin Guerrilla Lighting -valotapahtuma. Tapahtumassa vallattiin valolla Savilahden julkisivuja tehokkaiden käsivalaisinten ja vapaaehtoisten valonkantajien kanssa. Valonkantajien kulkue lähti liikkeelle, äänimerkki soi, valot sytytttiin ja hetken ajan kohteet valaistuivat näyttävään tapaan.

Kutsu työpajaan ja seminaariin (pdf)

Kutsu Guerilla Lighting -tapahtumaan (jpg)

Valon kaava -kysely

Kyselyn avulla kartoitettiin mielipiteitä Valon kaavan näkymisestä Savilahdessa. Selvitettiin, millainen olisi hyvä julkisivuvalaistus ja millainen alikulkutunnelivalaistus tekisi vaikutuksen. Pyydettiin kertomaan kohteita, joita pitäisi valaista ja kertomaan hyviä paikkoja taiteelle Savilahdessa. Selvitettiin, millaista valotaidetta ja millaisia tapahtumia toivottiin Savilahteen. Pyrittiin löytämään ideoita kausivalaituksen huomioimiseksi ja selvittämään, miten Valon kaava ja osaamiskeskittymä kytkeytyvät toisiinsa.

Valon kaava -kuvakisa

Kesän 2018 ajan oli mahdollisuus osallistua Valon kaavan laadintaan ottamalla osaa valokuvakilpailuun. Kilpailuun saattoi osallistua ottamalla kuvan, jota valo oli inspiroinut. Kuvan aiheena saattoi olla luonnonvalo, valaistus, valotaideteos tai muu valon synnyttämä efekti.

Valon kaava -raati valitsi kilpailun voittajan. Voittaja palkittiin leffalipuilla sekä valo-teemaisella yllätyspalkinnolla. Myös eniten tykkäyksiä saanut kuva palkittiin leffalipuilla. Kilpailu oli käynnissä 21.6.–31.8.2018.

 

valonkaavakuvakisa_web.jpg

 
Valon kaava -materiaalit

Valo-konsepti -esite

Valon kaava -tiedote