Valon kaava

Savilahden Valon kaava – alueen luova yhtälö on kokonaisajatus valosta kaikkialla Savilahdessa. Valo näkyy alueen nimistössä, taiteessa, muotoilussa, valaistuksessa ja luonnonvalon hyödyntämisessä. Valo on maamerkkejä, opasteratkaisuja ja alueen tapahtumia. Valo näkyy myös oppilaitosten ja yritysten valoon liittyvänä osaamisena. Valo on myös tunnetta ja tekemistä: elämän valoa, loistavia ajatuksia ja kirkkaita hetkiä. Valo yhdistää aluetta ja vahvistaa sen omaleimaisuutta sekä identiteettiä.

Osana Valon kaavaa, Savilahteen on valmistunut Valaistus-, taide-, muotoilu- ja kulttuuriohjelma. Ohjelman avulla alueelle syntyy valosta inspiroitunutta taidetta sekä valotaidetta. Osa taiteesta voi olla väliaikaista ja siihen voi liittyä osallistavia elementtejä. Teosten valoon liittyvä osallistava toiminta sekä vuosittain toistuvat tapahtumat luovat pohjaa yhteisöllisyydelle. Tavoitteena on lisätä asukkaiden ja alueen toimijoiden tietoisuutta valosta ja siihen liittyvistä kysymyksenasetteluista. Päämääränä on kasvattaa kiinnostusta uusiutuvaa energiaa kohtaan, lisätä luontoarvojen kunnioitusta ja kiinnostusta oman ympäristön havainnoimiseen kaikkina vuoden ja vuorokauden aikoina.

Ohjelma on laadittu yhteistyössä alueen toimijoiden ja kuopiolaisten kanssa. Ajatuksia ja ideoita on haettu valokuvakilpailun, kyselyn, kävelykierroksen ja työpajojen avulla. Ohjelmassa on käsitelty mm. taiteen teemoja ja teemojen sijoittumista alueelle, valon käyttöä alueella, taiteen ja muotoilun sekä tapahtumien paikkoja. Myös ohjelman toteutus, kuten rahoitus ja koordinointi, on mietitty valmiiksi.

Tutustu ohjelmaan täällä.

Frei Zimmer Oy tulee koordinoimaan Valon kaavaa

Savilahden Valon kaava ottaa ison harppauksen kohti alueen taideteoksia, ihmisiä aktivoivia valaistusratkaisuja ja iloa tuottavia kokemuksia, kun kokonaisuuden koordinoinnin aloittaa julkisen taiteen konsultointiin erikoistunut Frei Zimmer Oy. Yritys vastasi konsulttina myös Valon kaavan valaistus-, kulttuuri-, muotoilu- ja taideohjelman laatimisesta vuonna 2018.
 
Frei Zimmerillä on vahvaa kokemusta erilaisten taideohjelmien koordinoimisesta eri puolella Suomea, viimeisimpinä esimerkkeinä Tampereen raitiotie, Porvoon Länsiranta ja Tuusulan Rykmentinpuisto. Savilahden Valon kaavaa varten he ovat täydentäneet tiimiänsä valaistusasiantuntijalla sekä kuopiolaisella paikalliskoordinaattorilla. Frei Zimmer tulee työssään mm. tarkentamaan alue- ja korttelikohtaisia ohjeistuksia taiteen ja valaistuksen toteuttamisesta, ohjeistamaan ja ohjaamaan alueen rakentajia Valon kaavaan liittyvissä toimissa sekä valmistelemaan taiteilijahakuja ja mahdollisia kilpailuja.

”Savilahti on mahtava esimerkki kaupunkikehityshankkeesta, jossa on ymmärretty ottaa taide, muotoilu ja valaistus osaksi koko alueen imagon rakentamista. Olemme innoissamme päästessämme mukaan hankkeeseen”, kertoo Frei Zimmer Oy:n koordinaattori Heini Orell.

Savilahteen toteutuva taide tulee vaihtelemaan suurista ympäristötaideteoksista aina taitorakenteisiin liitettäviin teoksiin sekä suoraan rakentamiseen ja esimerkiksi julkisivuihin integroitaviin ratkaisuihin. Savilahden alueelle tavoitellaan myös yhtenäistä, harmonista kaupunkivalaistusta ja siihen päästään ainoastaan koordinoimalla rakennushankkeita yhteistyössä kiinteistönomistajien, rakentajien ja kaupungin kanssa.

Savilahden rakentaminen etenee ja on tärkeää, että Valon kaavan koordinaattori on mukana hankkeissa heti rakentamisen alusta lähtien. Näin Savilahden Valon kaavan kokonaisuudesta tulee hallittu, innovatiivinen, kaikkia rakentajia tasapuolisesti kohteleva ja laadukas kokonaisuus.

Frei Zimmer Oy:n yhteyshenkilö:

Heini Orell, p. 044 971 5158, heini.orell(at)freizimmer.fi

 

-----

Taustaa

Savilahden ainutlaatuinen luonnonvalo on inspiroinut hyödyntämään valoa alueen kehittämisessä ja Savilahden kokoavaksi teemaksi on valittu valo. Valon ja pimeyden hallitulla suunnittelulla ja vaihtelulla alueesta pyritään luomaan elävä, kiinnostava ja viihtyisä. Valo yhdistää aluetta ja vahvistaa sen omaleimaisuutta sekä identiteettiä. Valo-konsepti on yksi väline kohti tavoitetta luoda Savilahteen elämää vuorokauden ja vuoden ympäri.

Savilahden Valon kaava pitää sisällään sekä alueen omaleimaisen luonnonvalon että energiatehokkaasti ja vähähiilisyyttä edistävästi käytettävän keinovalon. Valo voi tuottaa elämyksiä taidetta hyödyntäen. Valo kytkeytyy myös alueen toimintaan, kuten erilaisiin tapahtumiin, ja oppilaitos- ja yrityskeskittymän sekä tutkimuslaitosten ja KYSin valoon liittyvään huippuosaamiseen. Valo-teema ja valon hyödyntäminen on noussut esille myös alueen kehittämistyöpajoissa.

Savilahti-projekti sekä Savilahden smarteimmat ratkaisut -hanke (SmaRa) hakivat tarjouspyynnöllä konsulttia toteuttamaan Savilahden Valaistus-, taide-, muotoilu- ja kulttuuriohjelman sekä sitä pohjustavan selvityksen. Konsultiksi valittiin Frei Zimmer Oy.

Valon kaava -kävelykierros

Keskiviikkona 8.8.18 järjestettiin Valon kaava -kävelykierros Savilahdessa. Kierroksella keskusteltiin Savilahden Valon kaavasta osana alueen kehittämistä sekä valittiin Savilahden Guerrilla Lighting -tapahtuman kohteet. Lisäksi saatiin ideoita ja ajatuksia siitä, mitkä ovat potentiaalisia taiteen ja valaistuksen paikkoja Savilahden alueella. Kierroksella mukana olivat Frei Zimmer Oy sekä Savilahden kaavoitusarkkitehdit.

Valon kaava -seminaari ja työpaja & Guerilla Lighting -valotempaus

Savilahden Valon kaava -seminaari ja työpaja järjestettiin perjantaina 7.9.18 Varikolla. Tilaisuudessa Savilahti-projektin johtaja Antti Niskanen kertoi Savilahden etenemisestä ja Frei Zimmer esitteli Valon kaavaa. Lisäksi arkkitehti Marjut Kauppinen piti Helsingin Kruunuvuoren esittelyn, jonka jälkeen oli varsinainen työpajaosuus. Työpajassa työstettiin Savilahdentietä sekä Valon kaavaa.

Työpajan jälkeen järjestettiin Guerrilla Lighting -valotapahtuma. Tapahtumassa vallattiin valolla Savilahden julkisivuja tehokkaiden käsivalaisinten ja vapaaehtoisten valonkantajien kanssa. Valonkantajien kulkue lähti liikkeelle, äänimerkki soi, valot sytytttiin ja hetken ajan kohteet valaistuivat näyttävään tapaan.

Kutsu työpajaan ja seminaariin (pdf)

Kutsu Guerilla Lighting -tapahtumaan (jpg)

Valon kaava -kysely

Kyselyn avulla kartoitettiin mielipiteitä Valon kaavan näkymisestä Savilahdessa. Selvitettiin, millainen olisi hyvä julkisivuvalaistus ja millainen alikulkutunnelivalaistus tekisi vaikutuksen. Pyydettiin kertomaan kohteita, joita pitäisi valaista ja kertomaan hyviä paikkoja taiteelle Savilahdessa. Selvitettiin, millaista valotaidetta ja millaisia tapahtumia toivottiin Savilahteen. Pyrittiin löytämään ideoita kausivalaituksen huomioimiseksi ja selvittämään, miten Valon kaava ja osaamiskeskittymä kytkeytyvät toisiinsa.

Valon kaava -kuvakisa

Kesän 2018 ajan oli mahdollisuus osallistua Valon kaavan laadintaan ottamalla osaa valokuvakilpailuun. Kilpailuun saattoi osallistua ottamalla kuvan, jota valo oli inspiroinut. Kuvan aiheena saattoi olla luonnonvalo, valaistus, valotaideteos tai muu valon synnyttämä efekti.

Valon kaava -raati valitsi kilpailun voittajan. Voittaja palkittiin leffalipuilla sekä valo-teemaisella yllätyspalkinnolla. Myös eniten tykkäyksiä saanut kuva palkittiin leffalipuilla. Kilpailu oli käynnissä 21.6.–31.8.2018.

 

valonkaavakuvakisa_web.jpg

 
Valon kaava -materiaalit

Valo-konsepti -esite

Valon kaava -tiedote