Valon kaava

Savilahden ainutlaatuinen luonnonvalo on inspiroinut hyödyntämään valoa alueen kehittämisessä ja Savilahden kokoavaksi teemaksi onkin nyt valittu valo. Valon ja pimeyden hallitulla suunnittelulla ja vaihtelulla alueesta pyritään luomaan elävä, kiinnostava ja viihtyisä. Valo yhdistää aluetta ja vahvistaa sen omaleimaisuutta sekä identiteettiä. Valo-konsepti on yksi väline kohti tavoitetta luoda Savilahteen elämää vuorokauden ja vuoden ympäri.

Savilahden valo-konsepti pitää sisällään sekä alueen omaleimaisen luonnonvalon että energiatehokkaasti ja vähähiilisyyttä edistävästi käytettävän keinovalon. Valo voi tuottaa elämyksiä taidetta hyödyntäen. Valo kytkeytyy myös alueen toimintaan, kuten erilaisiin tapahtumiin, ja oppilaitos- ja yrityskeskittymän sekä tutkimuslaitosten ja KYSin valoon liittyvään huippuosaamiseen. Valo-konsepti ja valon hyödyntäminen on noussut esille myös alueen kehittämistyöpajoissa.

Konkreettisesti valo-konsepti tulee näkymään esimerkiksi alueen nimistössä, taiteessa ja muotoilussa, valaistuksen suunnittelussa ja alueen luonnonvalon hyödyntämisessä. Valo näkyy kaupunkikuvassa myös opastusratkaisuissa, tapahtumina, toimintana ja osaamisena.

Savilahden valo-konseptia lähdetään jalkauttamaan Valon kaavalla

Kuopion kaupungin Savilahti-projekti sekä Savilahden smarteimmat ratkaisut -hanke (SmaRa) hakivat tarjouspyynnöllä konsulttia toteuttamaan Savilahden Valon kaavan sekä Valon kaavaa pohjustavan selvityksen. Valon kaava on Savilahden alueen valaistus-, taide-, muotoilu- ja kulttuuriohjelma. Konsultiksi on valittu Frei Zimmer Oy.

Valon kaava -kävelykierros Savilahdessa 8.8.

Keskiviikkona 8.8. järjestettiin Valon kaava -kävelykierros Savilahdessa klo 16–17.30. Kierroksella keskusteltiin Savilahden Valon kaavasta osana alueen kehittämistä sekä valittiin Savilahden Guerrilla Lighting -tapahtuman kohteet. Lisäksi saatiin ideoita ja ajatuksia siitä, mitkä ovat potentiaalisia taiteen ja valaistuksen paikkoja Savilahden alueella. Kierroksella mukana olivat Valon kaavaa laativa Frei Zimmer Oy sekä Savilahden kaavoitusarkkitehdit.

Valon kaava -seminaari ja työpaja & Guerilla Lighting -valotempaus 7.9.

Savilahden Valon kaava -seminaari ja työpaja järjestetään perjantaina 7.9. klo 15–18 Varikolla (Salli Big Room, Neulaniementie 6). Tule mukaan suunnittelemaan Savilahden Valon kaavaa ja tuomaan esille uusia ajatuksia ja näkökulmia!

OHJELMA
Klo 15 Tilaisuuden avaus
15.05–15.20 Missä mennään Savilahdessa / Antti Niskanen, Savilahti-projektin projektijohtaja
15.20–15.40 Savilahden Valon kaava / Heini Orell ja Annukka Larsen, Frei Zimmer Oy
15.40–16.10 Helsingin Kruunuvuorenrannan esittely / arkkitehti Marjut Kauppinen
16.10–16.30 Työpajaosuuden esittely ja kahvit
16.30–17.40 Työpajatyöskentely: Savilahdentie ja Valon kaava
17.40–18.00 Työpajan purku ja seminaarin lopetus

Työpajan jälkeen on tarjolla purtavaa ja sen jälkeen on mahdollisuus osallistua Guerrilla Lighting -valotapahtumaan, joka on osa lauantaina 8.9. järjestettävää Iloa & valoa Savilahdessa -tapahtumaa. Tapahtumassa vallataan valolla Savilahden julkisivuja tehokkaiden käsivalaisinten ja vapaaehtoisten valonkantajien kanssa. Valonkantajien kulkue lähtee liikkeelle, äänimerkki soi, valot sytytetään ja hetken ajan kohteet valaistuvat näyttävään tapaan.

Valokulkue lähtee Studentialta (Yliopistonranta 3) perjantaina 7.9. klo 20.30. Tapahtumaan on vapaa pääsy, sen kesto noin puolitoista tuntia ja esteetön reitti on pituudeltaan noin 4 km. Tule kokemaan Savilahti uudessa valossa!

Ilmoittautumiset seminaariin ja työpajaan sekä mahdolliset tiedustelut: heini.orell(at)freizimmer.fi. Kerrothan ilmoittautumisen yhteydessä, osallistutko myös Guerrilla Lighting -tapahtumaan työpajan jälkeen.

Kutsu työpajaan ja seminaariin (pdf)

Kutsu Guerilla Lighting -tapahtumaan (jpg)

Osallistu Valon kaavan laadintaan vastaamalla kyselyyn!

Nyt sinulla on mahdollisuus kertoa omia ajatuksiasi ja mielipiteitäsi Valon kaavan näkymisestä Savilahdessa. Kerro meille, millainen olisi hyvä julkisivuvalaistus ja millainen alikulkutunnelivalaistus tekisi sinuun vaikutuksen. Kerro kohteita, joita mielestäsi pitäisi valaista ja kerro, mitkä olisivat mielestäsi hyviä paikkoja taiteelle Savilahdessa. Millaista valotaidetta ja millaisia tapahtumia toivot Savilahteen? Miten kausivalaistus voitaisiin huomioida – ja miten Valon kaava ja osaamiskeskittymä mielestäsi kytkeytyvät toisiinsa?

Pääset vastaamaan kyselyyn täällä. Kysely on auki 23.9. asti. Lämmin kiitos avustasi!

Tule mukaan Valon kaavan laadintaan osallistumalla kuvakisaan!

Kaikilla on nyt kesän ajan mahdollisuus osallistua Valon kaavan laadintaan ottamalla osaa valokuvakilpailuun. Kilpailuun voi osallistua ottamalla kuvan, jota valo on inspiroinut. Kuvan aiheena voi olla luonnonvalo, valaistus, valotaideteos tai muu valon synnyttämä efekti. 

Toimi näin: ota kuva ja jaa se Instagramissa tai Facebookissa hashtagilla #valonkaava. Voit postata kuvan myös Savilahden FB-sivuille (käytä myös silloin hashtagia #valonkaava). Muistathan klikata asetuksista kuvan julkiseksi.

Valon kaava -raati valitsee kilpailun voittajan. Voittaja saa leffaliput itselle ja kaverille sekä valo-teemaisen yllätyspalkinnon. Myös eniten tykkäyksiä saanut kuva palkitaan leffalipuilla. Kilpailu on käynnissä 21.6.–31.8.2018 ja voittaneet kuvat julkistetaan 8.9. järjestettävässä Iloa ja Valoa Savilahdessa -tapahtumassa. Voittokuvat julkaistaan myös Savilahden nettisivuilla sekä sosiaalisen median kanavissa. Lisäksi voittajille ilmoitetaan voitosta yksityisviestillä.

Voit osallistua kisaan useammalla kuvalla. Sinun tulee omistaa kaikki oikeudet julkaisemiisi kuviin sekä pyytää julkaisulupa kuvissa esiintyviltä henkilöiltä. Osallistumalla kilpailuun annat Kuopion kaupungille ja Valon kaavan laatijoille oikeuden käyttää kuvaa/kuvia Valon kaavan laadinnassa ja sen graafisessa materiaalissa sekä hyväksyt nämä kilpailukohtaiset säännöt ja ehdot. Facebook ja Instagram eivät ole mukana kilpailussa millään tavalla eikä niillä ole laillista tai muutakaan yhteyttä kilpailuun.

Valoisia kuvaushetkiä!

 

valonkaavakuvakisa_web.jpg

 
Valon kaavan materiaalit

Valo-konsepti -esite

Valon kaava -tiedote