Valoa tunneliin -valaistuskilpailun galleria

Portaali valoksi tunneliin

Keväällä järjestetyn Valoa tunneliin -valaistuskilpailun tarkoituksena oli löytää kevyen liikenteen alikulkutunneliin valoteos, joka yhdistää Kuopion keskustaa ja Savilahden kaupunginosaa toisiinsa. Tavoitteena on viihtyisä, turvallinen, elämyksellinen ja vähähiilisyyttä edistävä kaupunkiympäristö.

Palkintolautakunnan mukaan kilpailun yleistaso oli hyvä, ja työt olivat tasokkaita ja kekseliäitä. Palkintojenjako- ja tulosten julkistamistilaisuus pidettiin Kuopion valtuustotalolla tiistaina 20.6. Kilpailussa jaettiin kaksi toista sijaa sekä kolmas sija. Jaettu toinen sija meni ehdotuksille Huuhdos ja Portaali.

Sekä Huuhdoksen että Portaalin suunnittelijat vierailivat Kuopiossa syyskuussa kertomassa mm. töiden teknisestä toteutuksesta, ilkivaltasuojauksesta ja aikataulusta. Toteutettavuustarkastelun ja jatkokehittelyn jälkeen raati on valinnut toteutettavaksi Portaalin.

Portaalin valaistusratkaisu on moderni ja ajaton, ja se tukee tunnelin pelkistettyä arkkitehtuuria. Teos on visuaalisesti yksinkertainen ja tehokas. Portaalin vahvuuksia ovat myös toteutettavuus, selkeä kokonaisuus ja valaistuksen teho. Työryhmä toi vielä esille ajatuksensa tilan rytmittämisestä sekä kulkijan ohjaamisesta valon avulla. Tunnelissa kulkijan saapuminen tilaan aiheuttaa valoimpulssin, joka seuraa kulkijaa jälkikaiunnan omaisesti. Nämä kaikuvat aaltoilut voivat myös kohdata ihmisten saapuessa tunneliin eri suunnista.

Tämä hieno valoteos saadaan tunneliin ensi keväänä. Maalaus voidaan toteuttaa, kun lämpötila on usean vuorokauden ajan yli +5 astetta. Teos sijoittuu Hatsalan koulun ja Kuopion Yliopistollisen sairaalan (KYS) välillä sijaitsevaan kaksiosaiseen alikulkukäytävään.

Tässä alla voit tutustua kilpailutöihin. Klikkaa kuvia suuremmaksi!

Savolainen KALAKSI

Nimimerkki: Kajo

Portaali

Nimimerkki: Lux borealis

Kaupunkimetsä

Nimimerkki: lux_us

Huuhdos

Nimimerkki: PAKKASEN PUREMAT

Trioskooppi

Nimimerkki: Valokolmikko