VALOA TUNNELIIN

Portaali-valoteoksen julkistamistilaisuus

Portaali-valoteos valittiin toteutettavaksi Valoa tunneliin -valaistuskilpailussa, jonka tarkoituksena oli löytää Kuopion keskustaa ja Savilahden kaupunginosaa yhdistävä valoteos kevyen liikenteen alikulkutunneliin. Teoksen myötä toivotaan muodostuvan viihtyisä, turvallinen, elämyksellinen ja vähähiilisyyttä edistävä kaupunkiympäristö, joka innostaa kuopiolaisia pyöräilemään ja kävelemään.

Portaali-valoteoksen julkistamistilaisuus järjestettiin torstaina 13.12.2018. Tilaisuudessa kuultiin teoksen suunnitelleen Sun Effects Oy:n sekä Valoa tunneliin -palkintolautakunnan ajatuksia teoksesta, tutustuttiin teokseen ja fiilisteltiin tunnelmaa sekä nautittiin glögiä ja piparkakkuja.

Teos sijaitsee Kysin ja Hatsalan koulun välisessä alikulkukäytävässä, kts. kartta.

 

 

Kutsu julkistamistilaisuuteen

- - - -

Portaali-teos valoksi tunneliin

Kuopion kaupungin Savilahti-projektin, Savilahden smarteimmat ratkaisut -hankkeen (SmaRa) sekä Taiteen edistämiskeskuksen (TaiKe) järjestämä Valoa tunneliin -valaistuskilpailu on saatu päätökseen. Kilpailun taso oli hyvä, ja kilpailutyöt olivat laadukkaita ja kekseliäitä. Lopulta kilpailussa jaettiin kaksi toista sijaa sekä kolmas sija. Jaettu toinen sija meni ehdotuksille Huuhdos ja Portaali. Kolmas palkinto sekä samalla yleisön suosikki -palkinto jaettiin teokselle Kaupunkimetsä. Julkistamistilaisuus pidettiin 20.6.2017 Kuopion valtuustotalolla.

Kilpailun jälkeen molempien toiselle sijalle yltäneiden teosten suunnittelijat vierailivat Kuopiossa kertomassa töiden teknisestä toteutuksesta, ilkivaltasuojauksesta ja aikataulusta. Toteutettavuustarkastelun ja jatkokehittelyn jälkeen raati valitsi toteutettavaksi Portaalin. Portaalin valaistusratkaisu on moderni ja ajaton, ja se tukee tunnelin pelkistettyä arkkitehtuuria. Teos on visuaalisesti yksinkertainen ja tehokas. Portaalin vahvuuksia ovat myös toteutettavuus, selkeä kokonaisuus ja valaistuksen teho sekä tilan rytmittäminen ja kulkijan ohjaaminen valon avulla. Kulkijan saapuminen tunneliin aiheuttaa valoimpulssin, joka seuraa kulkijaa jälkikaiunnan omaisesti. Nämä kaikuvat aaltoilut voivat myös kohdata ihmisten saapuessa tunneliin eri suunnista.

Kilpailu järjestettiin kutsukilpailuna, johon kutsuttavat valittiin avoimen ilmoittautumismenettelyn kautta. Kilpailuun hyväksyttävällä osallistujalla (henkilöllä tai ryhmällä) tuli olla riittävät tekniset ja taiteelliset valmiudet kilpailuehdotuksen ja tarvittaessa toteutussuunnitelman laadintaan. Ryhmässä tuli olla vähintään yksi valaistusalan asiantuntija. Kilpailijoiksi valittiin ilmoittautumisen yhteydessä annettujen ammatillisten vaatimusten ja referenssien perusteella viisi innovatiivisimmiksi ja osaamiseltaan vakuuttavimmiksi arvioitua ryhmää. Palkintolautakunta kutsui kilpailuun seuraavat ryhmät/henkilöt (aakkosjärjestyksessä): Kajo, Lux borealis, lux_us, Pakkasen puremat ja Valokolmikko.

Kilpailun tulos:
Jaettu 2. sija
"Lux borealis": Portaali
Sun Effects Oy
Tiiti Hynninen, Riku Sourama, Otso Vartiainen, Matti Jykylä, Jenni Kääriäinen, Aake Otsala, Mikko Kunnari, Timo Yliräisänen, Pekka Tavi, Joonas Tikkanen ja Miika Riikonen

Jaettu 2. sija 
"Pakkasen puremat": Huuhdos
Lighting Design Collective Oy
Antti Hiltunen, Anuj Gala ja Jari Vuorinen sekä avustajat Ivan Sancchez ja Manuel Pantoja

3. sija ja yleisön suosikki
"lux_us": Kaupunkimetsä
Ramboll Finland Oy
Emilia Rautkylä, Essi Seiskari, Reija Pasanen ja Tero Myhrberg sekä avustajat Jaana Riikonen, Kaisa Lindstedt, Juha Hälikkä ja Srishti Jain

Palkintolautakunnan laatima arvostelupöytäkirja

Kilpailutöiden nettigalleria

Yleisö sai äänestää omaa suosikkiansa. Äänestäjien kesken arvottiin Kuopio-tuotepaketti ja sen voitti Riitta Järvelinen.

- - - -

Ilmoittautumisaika 23.1.–10.2.2017.

Kilpailuaika 21.2.–21.4.2017.

Vastaukset kilpailijoiden esittämiin kysymyksiin

Kilpailuohjelma

Kuvia kohteesta

Liitteet