VALOA TUNNELIIN

Kuopion kaupungin Savilahti-projektin, Savilahden smarteimmat ratkaisut – SmaRa-hankkeen sekä Taiteen edistämiskeskuksen (TaiKe) järjestämä Valoa tunneliin -valaistuskilpailu on saatu päätökseen. Kilpailussa ei jaettu ensimmäistä palkintoa. Sen sijaan jaettiin kaksi toista sijaa sekä kolmas sija. Jaettu toinen sija meni ehdotuksille Huuhdos ja Portaali. Kolmas palkinto sekä samalla yleisön suosikki -palkinto jaettiin teokselle Kaupunkimetsä. Julkistamistilaisuus pidettiin 20.6.2017 Kuopion valtuustotalolla.

Kilpailun tarkoituksena on ollut löytää kevyen liikenteen alikulkutunneliin toteuttamiskelpoinen valoteos, joka yhdistää Kuopion keskustaa ja Savilahden kaupunginosaa toisiinsa. Kilpailun tunneli muodostuu kahdesta peräkkäin olevavasta kevyen liikenteen alikulkukäytävästä, jotka sijaitsevat Hatsalan koulun ja Kuopion Yliopistollisen sairaalan (KYS) välillä ja alittavat Valtatie 5:n ja Puijonlaaksontien. Teoksen myötä toivotaan muodostuvan viihtyisä, turvallinen, elämyksellinen ja vähähiilisyyttä edistävä kaupunkiympäristö, joka innostaa kuopiolaisia pyöräilemään ja kävelemään yksityisautoilun sijaan.

Kilpailu järjestettiin kutsukilpailuna, johon kutsuttavat valittiin avoimen ilmoittautumismenettelyn kautta. Kilpailuun hyväksyttävällä osallistujalla (henkilöllä tai ryhmällä) tuli olla riittävät tekniset ja taiteelliset valmiudet kilpailuehdotuksen ja tarvittaessa toteutussuunnitelman laadintaan. Ryhmässä tuli olla vähintään yksi valaistusalan asiantuntija. Kilpailijoiksi valittiin ilmoittautumisen yhteydessä annettujen ammatillisten vaatimusten ja referenssien perusteella viisi innovatiivisimmiksi ja osaamiseltaan vakuuttavimmiksi arvioitua ryhmää. Palkintolautakunta kutsui kilpailuun seuraavat ryhmät/henkilöt (aakkosjärjestyksessä): Kajo, Lux borealis, lux_us, Pakkasen puremat ja Valokolmikko.

Kilpailun tulos:
jaettu 2. sija
"Lux borealis" (Portaali)
Sun Effects Oy
Tiiti Hynninen, Riku Sourama, Otso Vartiainen, Matti Jykylä, Jenni Kääriäinen, Aake Otsala, Mikko Kunnari, Timo Yliräisänen, Pekka Tavi, Joonas Tikkanen ja Miika Riikonen

Jaettu 2. sija 
"Pakkasen puremat" (Huuhdos)
Lighting Design Collective Oy
Antti Hiltunen, Anuj Gala ja Jari Vuorinen sekä avustajat Ivan Sancchez ja Manuel Pantoja

3. sija ja yleisön suosikki
"lux_us" (Kaupunkimetsä)
Ramboll Finland Oy
Emilia Rautkylä, Essi Seiskari, Reija Pasanen ja Tero Myhrberg sekä avustajat: Jaana Riikonen, Kaisa Lindstedt, Juha Hälikkä ja Srishti Jain

Palkintolautakunnan laatima Arvostelupöytäkirja

Kilpailutöiden nettigalleria

Työt ovat esillä Kuopion valtuustotalon aulassa (Suokatu 42) 25.4.–15.8.

Yleisö sai äänestää omaa suosikkiansa. Äänestäjien kesken arvottiin Kuopio-tuotepaketti ja sen voitti Riitta Järvelinen.

- - - -

Ilmoittautumisaika 23.1.–10.2.2017 klo 12.00.

Kilpailuaika 21.2.–21.4.2017 klo 14.00.

Vastaukset kilpailijoiden esittämiin kysymyksiin

Kilpailuohjelma

Kuvia kohteesta

Liitteet