Savilahden historia

Muutamia satoja vuosia sitten Savilahtea värittivät peltomaisema, niittytiet ja torpat. Tuohon aikaan Kuopion kaupunkia ei kutsuttu nykyisellä nimellään, vaan Kuopio oli pieni kylä Ruotsin vallan alla. Vuonna 1547 perustettu Tavinsalmen hallintopitäjä kattoi koko Pohjois-Savon alueen ja viisi vuotta myöhemmin puhuttiin jo Tavinsalmen kirkkopitäjästä. Tämä Tavinsalmen pitäjä jakautui hallinnollisesti kahteen neljänneskuntaan, Savilahteen ja Saamaiseen.

Vuonna 1664 Kuopion pitäjän kylissä oli yhteensä viisi taloa, Kuopiossa kaksi, Savilahdessa kaksi ja Savisaaressa yksi. Alueen asutus siis painottui vahvasti Savilahdelle, joka oli ihanteellinen tilallisen elinympäristö.

Pitäjän kirkko sijaitsi Kuopion niemellä, nykyisen piispanpuiston paikalla, jonne saarnaa tultiin kuuntelemaan pidemmänkin matkan takaa. Paikalle tultiin kirkkoveneillä. Pohjoisesta saapuvat rantautuivat Savilahden rantaan ja jatkoivat siitä kävellen kirkolle. Myös talvisin Savilahti oli vilkas kulkupaikka, sillä talvitie kulki lahden pohjukkaan.

Onpa Savilahdessa toiminut 1800-luvun alkupuolella sen ajan postijakelukeskus. Postinjaon velvollisuus oli Kuopion postikonttoria lähimmällä postitalonpojalla, tässä tapauksessa Harjulan tilan Ukko Lodella.

Kotkankallion juurella menevä maantie Helsinkiin sai rinnalleen rautatien, kun Savon rata valmistui tsaarin vallan aikaan vuonna 1889. Vahtitupa sijaitsi Rättimäellä, nykyisen alikulun itäpuolella.

Savilahden alue on ollut kautta aikojen myös tunnettua puutarha-aluetta. Alueella on toiminut muun muassa kauppapuutarha, kaupunginpuutarha ja kasvitieteellinen puutarha.

Rakennuksista

Alueen rakennuksia on ajansaatossa purettu, uusia rakennettu, pinnanmuotoja muokattu ja rantaviivaa siirretty. Alueen luonto on kuitenkin säilynyt kaiken kehityksen ja rakentamisen keskellä.

Vaikka sota-ajalla Savilahdessa toimi tärkeää teollisuutta, säästyi alue suurimmilta pommituksilta. Kuopioon tehdyt ilmahyökkäykset vaativat kuolonuhreja, mutta oivallinen lataamon ja varastojen naamiointi takasi Savilahden tehdastyöläisten turvallisuuden.

Vielä 1960-luvulla maisemaa hallitsivat sairaalakompleksin ja ammuslataamon lisäksi heinäseipäät ja laitumet.

Rakennushistoriallisesti Savilahti tuo esiin eri aikakausien tyylisuuntaukset. Nähtävillä on 30-luvun funktionalismia, 50-luvun käytännöllisyyttä ja yksinkertaisuutta sekä 70-luvun monikerroksista järjestelmäarkkitehtuuria.

 

Savilahden historia kuvina (pdf-tiedosto)