Sairaalat

Harjulan sairaala

Harjulassa toimi kaupungin vaivaistalo jo 1800-luvulla. Maakauppojen jälkeen alueen rakentaminen lähti kaupungin osalta Savilahden pohjoisrannalta, jonne rakennettiin mielisairaala vuonna 1904. Tämä Syrjäläksi nimetty rakennus toimii nykyäänkin osana Harjulan sairaalaa. Vanhimmasta rakennuskannasta on jäljellä vain kivikellari ja varastorakennus. Kaksi vanhinta sairaalarakennusta on suojeltu vuoden 1988 asemakaavassa.

Rakennusten valmistumisvuodet:

  • Syrjälä 1904
  • Vanha Kivelä 1915 (suunnittelija arkkitehti J.V. Strömberg)
  • Talous- ja hallintorakennus 1951
  • Uusi Kivelä 1960 –luku
  • Rivitalo 1961
  • Uusi sairaalarakennus 1991

Kuopion yliopistollinen sairaala

Kuopion keskussairaalan toiminta alkoi uudessa, joulukuussa 1958 valmistuneessa rakennuksessa heti uuden vuoden päivänä 1.1.1959, jolloin vietettiin myös virallisia avajaisia. KUKSin rakennuksen suunnittelivat arkkitehdit Jaakko Paatela ja Veikko Larkas.

Rakennus oli aikansa edelläkävijä ja koko Pohjois-Savon nähtävyys. Sairaalapaikkoja oli yhteensä noin 450. Kymmenkerroksisen rakennuksen huipulta aukeni näköala Savilahteen ja sen rannoille. Puijonlaakson lähiötä ei vielä tuolloin ollut, vaan takapihan puolelta näkyi metsämaisema. Puijonlaakson lähiö alkoi ilmestyä kuvaan 1960-luvun puolivälissä.

Vuoden 1972 perustetun yliopiston ja lääketieteen opetuksen seurauksena Kuopion keskussairaalasta tuli Kuopion yliopistollinen keskussairaala. Vaikka kaikkien koulutusten kliinisen vaiheen opetustilat piti löytyä KYKSin tiloista, ei rakennuksen laajennus ollut valmistunut. Niinpä vuonna -72 aloittaneet opiskelijat siirtyivät kolmen opiskeluvuoden jälkeen Kotkankallion väestötiloihin väliaikaiseen opetustilaan. Yliopistolle alettiin rakentaa omaa tilaa Savilahden rantaan ja Canthiaksi nimetty rakennus valmistui vuonna 1978 kivenheiton päähän keskussairaalasta.

Sekä sairaalan että yliopiston toiminnat kasvoivat niin yhdessä kuin erikseen, joten tarvittiin lisätilaa. Sairaala laajeni 1980-luvulla alkuperäisen rakennuksen ympärille. Lisäksi yliopiston kampus syntyi Snellmanian (1981) ja Studentian (1987) myötä.

Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri aloitti toimintansa vuonna 1990 ja KYKSin nimi muuttui Kuopion yliopistolliseksi sairaalaksi. Näistä päivistä lähtien KYS on kehittynyt nykyisenkaltaiseksi huippusairaalaksi, jonka uusin laajennus, Kaarisairaala, toimii uusimman sairaalatekniikan ja – automaation kehtona.