Ketun kierrätys

Mobiilisovellus kannusti asukkaita kierrättämään
Kuopiossa järjestettiin 17.9.-30.11.2018 pilotti, jossa kokeiltiin kannustaako mobiilipeli parempaan jätteiden lajitteluun asuinkiinteistöllä.

Kyselyn vastausten perusteella Ketun kierrätys -peli kannusti asukkaita kierrättämään jätteet paremmin. Biojätteen kierrättäminen oli lisääntynyt 76 %:sta 97 %:iin Myös muovia kierrätettiin pilotin ansiosta huomattavasti enemmän: 84 % vastaajista kierrättää nyt muovia, kun ennen pilottia niin teki vain 25 %. Kyselyyn vastasi 29 asukasta (12 %).

Peli laittoi myös asukkaat miettimään omaa kierrättämistään, kuten yksi kyselyyn vastannut totesi: ”Ainakin minut se sai valveentumaan jätteeni määrästä ja siitä, miten voin parantaa kierrättämistäni”.

Peli suunniteltiin 48 tuntia kestäneessä 3R Game Jam -tapahtumassa elokuussa. Monien ideoiden joukosta voittajaksi valittiin Ketun kierrätys -peli. Se on yhteisöllinen mobiilipeli, joka kannustaa tarkkailemaan omaa kierrätystä, ja jossa pelaajat kisailevat keskenään kierrätyksen laadusta ja määrästä.

Asukkaat saivat ladata mobiilipelin ja pitivät sen avulla kirjaa kierrättämisestään. Pelin avulla sai myös tietoa siitä, miten mikäkin jäte tulee kierrättää. Pelaajat keräsivät kierrättämisestä pisteistä ja kahden viikon välein palkittiin 20 ahkerinta kierrättäjää. Palkinnoksi sai valita 10 euron arvoisen joukkoliikenteen latauslipun, liikunta- tai kulttuurilippuja.

Peliä testattiin opiskelija-asuintaloissa Puijonlaaksossa kolmen kuukauden ajan. 250 asukkaasta lähes 90 % latasi sovelluksen. Päivittäin sovelluksella oli kolmisenkymmentä eri käyttäjää.

Suosituin palkinto pelaajien keskuudessa oli 10 euron joukkoliikenteen latauslippu. Asukkaille järjestettiin kysely, jolla selvitettiin, onko mobiilipeli vaikuttanut siihen, miten he kierrättävät.

Pilotin toteuttajina olivat Savilahden smarteimmat ratkaisut (SmaRa) ja Kiertotalouden ja resurssiviisauden toteuttaminen Pohjois-Savossa (KierRe) -hankkeet yhteistyössä Jätekukon, Kuopaksen ja Savonian kanssa. Pohjois-Savon liitto on myöntänyt molemmille hankkeille rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastosta.

Pilotin esittelyvideo (03:45)

Samoilijantiellä testataan kannustaako mobiilipeli kierrättämään paremmin (21.9.2018)

Kannustaako peli kierrättämään paremmin? (11.9.2018)

”Ketun kierrätys” 3R Game Jamien voittoon (21.8.2018)

3R Game Jamit Savilahdessa 17.-19.8. (25.6.2018)

Peli sai opiskelijat mukaan kierrätystalkoisiin Kuopiossa (kestavakaupunki.fi)