Blogi

Savilahti – uusi muistojen kaupunginosa

Kesäkuun alussa aloitin Savilahti-projektin viestinnässä. On ollut mahtavaa tutustua uuden innovatiivisen kaupunginosan kehittämiseen ja nähdä aitiopaikalta sen suunnittelua. Tutkiessani Savilahden historiaa olen oivaltanut entistä selvemmin, kuinka paljon menneisyyden aarteita voi jäädä kehityksen varjoon. Tämänkin alueen jokaisella ajanjaksolla, rakennetulla talolla ja auringonlaskulla on tarina kerrottavanaan. Kuitenkaan seinät eivät puhu, auringonnousu on unohtanut illan ja jakamaton tieto unohtuu.

Otetaanpa nopea vilkaisu osaan Savilahden menneisyyttä: rantaviivan viljelykset, ammuslataamo, kalliosuojat, Kuopion keskussairaala. Mitä kaikkea ne pitivätkään sisällään?

Vaikka katse on tulevassa, uudenlaisessa ympäristössä ja kehittyvässä Savilahden alueessa, on tärkeää kunnioittaa mennyttä ja vanhaa. Historiankirjat kertovat mielenkiinoista tarinaa, kunhan vain tieto osataan ja muistetaan siirtää sukupolvelta toiselle. Oheinen kuva on noin vuodelta 1947. Paljon on Savilahden alue niistä ajoista muuttunut.

Pöytälaatikkoon piilotetut tarinat halutaan nyt päivänvaloon ja vaiheikas tausta pohjaksi uusille tarinoille.

Mitä Savilahdessa mahtoi tapahtua esimerkiksi 50 vuotta sitten? Entä 100 vuotta sitten? Sadan vuoden taa emme löydä ketään tarinaa kertomaan, mutta kokeillaan kuinka kauas päästään.

Onko sinulla tai sukulaisellasi kerrottavana Savilahden alueesta muistoja tai faktatietoa, joita haluaisitte jakaa käyttöömme ja muiden kuultavaksi? Kenties kuvia, jotka muistuttavat meitä siitä, millainen Savilahti oli ennen? Valikoidut tarinat ja kuvat lähdetietojen kera julkaistaan osana Savilahti-projektin nettisivuja.

Uudet kadut, historialliset nimet

Olisiko sinulla ideoita Savilahden tulevien katujen, puistojen tai rakennusten nimiksi? Meidän Savilahti on projekti, jota teemme yhdessä. Nimistönsuunnittelu alkaa asemakaavoitusvaiheessa, joten nyt on mahdollisuus ehdottaa minkä nimisiä kohteita kaava-alueelle valmistuu. Nimeämisvalinnoissa otetaan huomioon nimien opastavuus sekä kytkeytyminen paikkaan ja sen historiaan, joten laita ehdotuksesi mukaan myös perustelut.

Mielenkiintoiset tarinat, tiedot, kuvat ja nimiehdotukset voi lähettää minulle 31.8.2016 mennessä sähköisesti osoitteeseen sirpa.riitta.korhonen@kuopio.fi tai kirjeitse:

Kuopion kaupunki
Savilahti-projekti/Sirpa Riitta Korhonen
Suokatu 42, PL 1097
70111 Kuopio

Vastauksia voi antaa myös valmiin kyselyn kautta.
Kysely on auki 31.8.2016 asti.

Sirpa Korhonen
Kirjoittaja on kesätöissä Savilahti-projektin viestinnässä

Sanna Pietikäinen | 22.01.2021 - 11:55
Kirsi Soininen | 21.11.2018 - 16:31
Anonyymi | 27.09.2018 - 11:17
Antti Niskanen | 22.08.2018 - 14:18
Sanna Pietikäinen | 05.12.2017 - 08:22
Sanna Pietikäinen | 02.06.2017 - 15:43