Ajankohtaista

Vihreästi viisas pienoisyhteiskunta

Yrityskylässä käy kova kuhina, kuten kaupungissa yleensäkin. Yksi rientää töihin, toinen hoitamaan pankkiasioitaan ja kolmas noutamaan myytävää tavaraa kauppaansa. Kaupungintalolla valmistaudutaan parhaillaan kaupunginvaltuuston kokoukseen ja ennättääpä samalla joku käydä äänestämässäkin. Äänestämällä on mahdollisuus vaikuttaa siihen, mikä nuorille suunnattu palvelu saadaan uuteen Savilahden kaupunginosaan.

Innovatiivisuudessaan ainutlaatuinen konsepti

Yrityskylä on maailman parhaana koulutusinnovaationa palkittu suomalainen oppimiskokonaisuus, jonka tarkoituksen on tarjota oppilaille myönteisiä kokemuksia työelämästä, taloudesta ja yhteiskunnasta. Oppilaat saavat Yrityskylässä kuvan siitä, kuinka yhteiskunta toimii ja samalla intoa toimia yritteliäänä yhteiskunnan jäsenenä. Yrityskylässä on vieraillut jo kaikkiaan 250 000 lasta ja nuorta ympäri Suomen.

Yrityskylän toiminta on suunnattu kuudes- ja yhdeksäsluokkalaisille. Alakoulun oppimisympäristö on koululaisten oma yhteiskunta, pienoiskaupunki, jossa oppilas toimii kuluttajana ja kansalaisena sekä työskentelee omassa ammatissaan ja saa palkkaa tekemästään työstä. Oppilaat hakevat etukäteen haluamaansa työpaikkaa, opettaja järjestää työhaastattelut ja suorittaa valinnat. Oppilaat tutustuvat ennakkoon myös yksityisen ja julkisen palvelun eroihin sekä verotukseen. Yrityskylävierailulla oppilaat sitten pääsevät testaamaan opittuja taitoja käytännössä.

Puhuva roskis kannustaa kierrättämään

Uusi, kiertotalousosaamiseen kannustava Yrityskylä Itä-Suomi otti ensimmäiset oppilaansa vastaan viime lokakuussa. Keskelle kyläaukiota on sijoitettu suuri raaka-aineiden lajittelupiste. Kyseessä ei kuitenkaan ole mikä tahansa roskapönttö, vaan kierrättämiseen kannustava ja innostava elementti. Kun oppilas osaa pudottaa roskan jäteastian oikeasta aukosta, laite kiittää ja kertoo, mitä siitä voidaan valmistaa. Sekajätteen kohdalla laite tiedustelee topakasti, voisiko roskan lajitella muualle.

Raaka-ainepiste on mainio keksintö ja sen avulla oppilaan on helppo ymmärtää materiaalikierron tärkeys.

Mielenkiintoinen päivä kaupunginjohtajana

Tänään Yrityskylässä työskentelevät mm. Haapaniemen koulun kuudesluokkaiset. Jokaisella on tarkasti määritellyt työtehtävät tableteillaan. Kaupunginjohtajana toimiva Telma kertoo, että päivä on ollut kaikin puolin opettavainen ja kiva. Hänestä kaikista mukavinta on ollut laskujen maksaminen. Kaupunginjohtajana toiminen on ollut jopa niin antoisaa, että Telma voisi kuvitella isonakin työskentelevänsä kaupunginjohtajana.

Oppilaiden innostunutta ja tunnollista työskentelyä katsoessa on helppo uskoa, että kaupunkimme tulevaisuus on hyvissä käsissä.

 

Kuva 1. Kaupunginjohtaja Telma suosii viisasta liikkumista.

Kuva 2. Kaupungintalon edessä hallintoassistentti Helmi, kiertotalouskoordinaattori Reeta, vaalivirkailija Martti sekä kaupunginjohtaja Telma.

 

Kirjoitus on luettavissa myös Kuopion kaupungin Kohtaamisia-lehdestä: www.kohtaamisiakuopio.fi

 

viksukuopio_tunnus_web.jpg

Resurssiviisas Kuopio

Kuopion strategian yksi päätavoitteista on Resurssiviisas Kuopio. Sen pääteemoja ovat uusiutuvan energian käyttö, viisas liikkuminen ja kiertotalous. Toimimalla resurssiviisaasti eri organisaatiot ja toimijat voivat saada käyttöönsä Viksu Kuopio -tunnuksen. Tunnuksen tarkoituksena on kannustaa tekemään resurssiviisaita tekoja ja kertomaan niistä kaikille. Tutustu lisää: www.kuopio.fi/viksukuopio