Ajankohtaista

Valtakunnallinen pyöräilyviikko käynnistyy

Pyörä kuntoon -päivä ja pyöräilyviikon avaus la 5.5.
Pyöräilykauden alkaessa kiinnitetään huomiota polkupyörän kuntoon. Pyörä kannattaa huoltaa säännöllisesti, jotta se palvelee pitkään ja sillä on ilo ajella. Useilla paikkakunnilla on erilaisia yleisötapahtumia.

Perhepyöräilypäivä su 6.5.
Sunnuntaina kannustetaan kaikkia perheitä pyöräilemään yhdessä. Jos lapsi ei itse osaa vielä pyöräillä, on tähän useita ratkaisuja kuten tilapyörät, laatikkopyörät, peräkärryt, peräpyörät ja potkupyörät.

Sähköpyöräpäivä ma 7.5.
Sähköpyöräily on Suomessa vahvassa nousukiidossa. Sähköpyörä madaltaa tehokkaasti tavalliselle pyöräilylle koettuja esteitä, joita ovat esimerkiksi liian pitkä matka, ylämäet ja vastatuuli. Tutkimuksissa on osoitettu, että sähköpyöräilyn hyödyt ovat kokonaisuutena yhtä hyvät kuin tavallisessakin pyöräilyssä. Sähköpyörä houkuttelee runsaasti kokonaan uusia pyöräilijöitä yksityisautoilun piiristä. Sähköpyöräilypäivänä kampanjoidaan sähköpyöräilyn hyvistä vaikutuksista yksilölle ja ympäristölle.

Pyörällä töihin -päivä ti 8.5.
Teemapäivänä houkutellaan kaikkia tulemaan töihin pyörällä ja kannustetaan säännöllisen työmatkapyöräilyn aloittamista. Myös matkaketjuja yhdistelemällä voi pyöräillä vaikka vain osan työmatkaa. Työpaikkoja kannustetaan osallistumaan kilometrikisaan.

Pyörällä kouluun -päivä ke 9.5.
Teemapäivänä huomioidaan koulumatkapyöräily ja kohdistetaan katse kouluikäisten pyöräilyyn. Koulussa päivä voidaan ottaa osaksi liikennekasvatusta ja järjestää erilaisia tapahtumia ja pyöräilyyn kytkeytyvää toimintaa.

Virkistyspyöräilypäivä to 10.5.
Pyöräily tunnetaan yleisesti virkistys- ja kuntoilutarkoituksessa. Henkilöliikennetutkimuksen mukaan kaikista suomalaisten tekemistä pyöräilymatkoista 30 % tapahtuu vapaa-ajalla. Virkistyspyöräilypäivänä kannustetaan ensisijaisesti virkistäytymään. Keinoina voi olla pyöräily lähiluontoon tai kulttuurikohteisiin.

Pyörällä kauppaan -päivä pe 11.5.
Pyörällä kauppaan -päivä on pyöräilyviikon uusi teemapäivä, jolloin kaikkia kannustetaan hoitamaan ostosreissut pyörällä ja esitellään erilaisia kuljetusratkaisuja. Samalla tavoitteena on esitellä kaupan alan mahdollisuuksia edistää pyöräilyä: pysäköintipaikat, pyöräilijöille suunnatut palvelut ja näistä viestiminen.

Pyörällä kaiken ikää -päivä la 12.5.
Suorien terveysvaikutusten ohella polkupyörä tarjoaa mahdollisuuden itsenäiseen liikkumiseen, millä voi olla merkittävä vaikutus hyvinvoinnille. Tämän vuoksi on tärkeää, että seniorit pyöräilevät mahdollisimman pitkään. Myös sähköpyörän eri variaatiot tarjoavat entistä parempia vaihtoehtoja senioreille.

 

Lisätietoja: https://www.poljin.fi/fi/toimintaa/pyorailyviikko