Ajankohtaista

Valosali-urakka on valmistunut ja sillan valot syttyneet

Savilahdentien Valosali-urakka on valmistunut ja sillan valoteos on syttynyt. Valoteos on osa Savilahden Valon kaavan valaistus-, muotoilu-, kulttuuri- ja taideohjelmaa. Urakan yhteydessä jatkettiin myös kuopiolaista kivirakentamisperinnettä, kun rakennusmateriaalina käytettiin kierrätyskiviä.

Savilahdentien Valosali-urakka alkoi huhtikuussa 2020. Noin 6 miljoonaa euroa maksanut kadunsaneeraushanke sillanrakennustöineen on nyt valmis. Hankkeen päätoteuttajana toimi Destia Oy.

Uuteen siltaan toteutettu valoteos on osa Savilahden Valon kaavan valaistus-, muotoilu-, kulttuuri- ja taideohjelmaa. Sillan arkkitehtuurisen kaiteen ja valoaukon suunnitteli Sweco Finland Oy. Ramboll Finland Oy toteutti valoteoksen suunnittelun Kuopion kaupungin toimeksiannosta.

Sillan kaide valaistaan pääsääntöisesti valkoisella valolla, mutta ohjelmoituina erikoispäivinä kaide valaistaan teemapäivän mukaisella värillä. Esimerkiksi syyspäiväntasauksen väri on hehkuva oranssinpunainen, itsenäisyyspäivän väritys on sinivalkoinen ja kun vuosi vaihtuu, valaistus juhlistaa uutta vuotta monivärisenä. Muita valaistuksen erikoispäiviä ovat valon päivä, Minna Canthin päivä, kevätpäiväntasaus, vappu, Kuopion kaupungin perustamisen vuosipäivä ja talvipäivänseisaus.

20211115_232132_web.jpg

Kivirakentamisen perinteitä Savilahdessa

Savilahdessa on kivirakentamisen perinteitä, koska vanhan Lataamon alueella on aikoinaan työstetty katureunakiviä. Entisaikaan kivien työstössä oli käytössä vain alkeelliset käsityökalut ja kivityömies sai veistettyä 1–3 metriä reunakiveä päivässä. Valosalin urakassa hyödynnettiin Kuopion kaduilta poistettuja vanhoja reunakiviä 1940-1960-luvuilta. Eri aikakausien reunakivet ovat eri levyisiä. Vanhoilla reunakivillä tehtiin luiskarakenteita Prisman ja Bioteknian edustalla.

Käynnissä olevassa Hehkun Sydän -urakassa käytetään Iloharjunkadun jalankulku- ja pyöräilyväylän luiskien rakentamiseen vanhoja 1990-luvulta lähtien varastossa olleita, 1900-luvun alkupuolella valmistettuja navetan sokkelikiviä. Kivet ovat Pohjois-Savon alueelta hankittuja entisten navettarakennuksien seinärakenteita, jotka Kuopion kaupunki päätti uusiokäyttää perinteikkään kivirakentamishistorian kunniaksi mahdollisen hävittämisen sijaan.

Hehkun Sydän -urakan päätoteuttajana on Oteran Oy Kuopion kaupungin toimeksiannosta.

 

Lisätietoja:

Kuopion kaupunki / rakennuttaja Petri Pucilowski, p. 044 718 5654, petri.pucilowski(at)kuopio.fi

Kuopion kaupunki / suunnitteluinsinööri Matti Vänskä, p. 044 718 5075, matti.vanska(at)kuopio.fi

Kuopion kaupunki / rakentamiskoordinaattori Eija Hartikainen, p. 044 718 5721, eija.hartikainen(at)kuopio.fi