Ajankohtaista

Valoa tunneliin – upea valotaideteos valmistuu tänä syksynä!

Valoa tunneliin -valaistuskilpailun tarkoituksena oli löytää kevyen liikenteen alikulkutunneliin valoteos, joka yhdistää Kuopion keskustaa ja Savilahden kaupunginosaa toisiinsa. Tavoitteena on luoda viihtyisä, turvallinen, elämyksellinen ja vähähiilisyyttä edistävä kaupunkiympäristö. Valittu valoteos toteutetaan tunneliin tämän syksyn aikana.

Portaali-teos valoksi tunneliin

Viime vuonna järjestetyn Valoa tunneliin -kilpailun taso oli hyvä, ja kilpailutyöt olivat tasokkaita ja kekseliäitä. Lopulta kilpailussa jaettiin kaksi toista sijaa sekä kolmas sija. Jaettu toinen sija meni ehdotuksille Huuhdos ja Portaali. Molempien teosten suunnittelijat vierailivat Kuopiossa kertomassa töiden teknisestä toteutuksesta, ilkivaltasuojauksesta ja aikataulusta. Toteutettavuustarkastelun ja jatkokehittelyn jälkeen raati valitsi toteutettavaksi Portaalin.

Portaalin valaistusratkaisu on moderni ja ajaton, ja se tukee tunnelin pelkistettyä arkkitehtuuria. Teos on visuaalisesti yksinkertainen ja tehokas. Portaalin vahvuuksia ovat myös toteutettavuus, selkeä kokonaisuus ja valaistuksen teho sekä tilan rytmittäminen ja kulkijan ohjaaminen valon avulla. Kulkijan saapuminen tunneliin aiheuttaa valoimpulssin, joka seuraa kulkijaa jälkikaiunnan omaisesti. Nämä kaikuvat aaltoilut voivat myös kohdata ihmisten saapuessa tunneliin eri suunnista.

Valoteoksen rakentamistyöt käynnistyvät 13.8.

Tämä hieno valoteos saadaan tunneliin tänä syksynä. Teos sijoittuu Hatsalan koulun ja Kuopion Yliopistollisen sairaalan (KYS) välillä sijaitsevaan kaksiosaiseen alikulkukäytävään. Rakentamistyöt käynnistyvät maanantaina 13.8. Pyöräkadulta Kuopion Yliopistolliseen sairaalaan johtavalla kevyen liikenteen väylällä, mikä aiheuttaa poikkeusjärjestelyjä liikenteelle.

Rakentamistyössä alikulkukäytävät puhdistetaan, maalataan sekä niihin asennetaan valaistusjärjestelmä. Puhdistus- ja maalaustöiden ajaksi alikulkukäytävät suljetaan yleiseltä liikenteeltä. Kiertoreittijärjestely (kts. karttakuva) alkaa maanantaina 13.8. ja päättyy perjantaina 7.9.

Puhdistus- ja maalaustöiden jälkeen alkavat valaistusjärjestelmän asennustyöt, jolloin kevyt liikenne ohjataan rakennustyömaan läpi kavennettua väylää pitkin. Liikennejärjestelyjä tehdään työn etenemisen mukaan ja muuttuneet järjestelyt kohteessa merkitään liikennemerkein ja opastein. Työt valmistuvat syksyn 2018 aikana.

 

kartta_rajattu.png

 

Valoa tunneliin -valaistuskilpailu on Kuopion kaupungin Savilahti-projektin, Savilahden smarteimmat ratkaisut -hankkeen (SmaRa) sekä Taiteen edistämiskeskuksen (TaiKe) järjestämä.

Lisätiedot: www.savilahti.com/valoa-tunneliin

Rakennuttaja: Kuopion kaupunki / rakennuttaja Petri Pucilowski, p. 044 718 5654, petri.pucilowski(at)kuopio.fi

Urakoitsija: Maalaus ja saneeraus Konttinen Oy