Ajankohtaista

Tällaisia ovat Kuopioon ja Savilahteen tulevat kaupunkipyörät

Kuopioon tulee Pohjoismaiden ensimmäinen ns. 5. sukupolven asematon kaupunkipyöräjärjestelmä, johon kuuluvat pyörät ovat kaikki sähköavusteisia. Asemattomien kaupunkipyörien käyttöön tarvittava teknologia on sisällytetty kokonaisuudessaan pyöriin ja näin ollen niiden käyttöönottoon ja palautukseen ei tarvita kaupunkipyörätelineitä. Pyörien toimintakunnosta ja akkujen lataamisesta vastaa kaupunkipyöräoperaattori, joka tarvittaessa myös siirtää pyöriä paikkoihin, josta ne ovat käyttäjien saatavilla.

Kuopion kaupunkipyöriä käytetään mobiilisovelluksen avulla, joka mahdollistaa mm. vapaiden pyörien paikantamisen, käyttöönoton ja maksamisen. Parhaillaan selvitetään myös mahdollisuuksia hyödyntää Kuopion seudun joukkoliikenteen eli Vilkun Waltti-matkakortteja osana kaupunkipyörien käyttöä.

15 pyöräaseman verkosto – 150 kaupunkipyörää

Kuopion suurimmat haasteet kaupunkipyöräjärjestelmälle ovat alueen mäkisyys ja alueen asukkaiden omat polkupyörät, joita ei välttämättä haluta korvata käyttämällä kaupunkipyörää. Omia polkupyöriä ei kuitenkaan käytetä aktiivisesti osana arjen matkaketjuja ja moni vapaa-aikanaan pyöräilevä valitsee usein auton. Näihin haasteisiin halutaan vastata Suomen ensimmäisellä täysin sähköavusteisella kaupunkipyöräjärjestelmällä, joka tuo kevyesti poljettavat sähköpyörät edullisella ja helpolla tavalla kaikkien asukkaiden ja Kuopiossa vierailevien käytettäviksi.

Hankittava kaupunkipyöräjärjestelmä sijoitetaan noin neljän neliökilometrin kokoiselle alueelle Kuopion keskustan ja Savilahden alueelle, jossa asuminen, opiskelu, työpaikat, nähtävyydet ja harrastusmahdollisuudet sekoittuvat sopivassa suhteessa. Kaupunkipyöräjärjestelmä toimii ratkaisuna joukkoliikenteen viimeisen kilometrin siirtymissä ja tarjoaa kätevän tavan liikkua yhdensuuntaisia matkoja kaupunkialueella. Kaupunkipyöräjärjestelmän toiminta-aluetta on myös tarkoitus laajentaa tulevien vuosien aikana.

Kaupunkipyöriä varten suunnitellaan ja toteutetaan 15 pyöräaseman verkosto. Asemaverkoston tavoitteena on keskittää pyöriä sinne, missä niiden käyttäjät liikkuvat sekä parantaa kaupunkipyöräjärjestelmän näkyvyyttä katukuvassa. Asemaverkostoon kuuluvat pyöräasemat ovat paikkatietoon perustuvia virtuaaliasemia ja pyörien palauttamista niiden läheisyyteen tuetaan erilaisilla kannustimilla. Kaupunkipyöräasemille asennetaan myös pyörätelineitä sekä info-tauluja, joista käyttäjät voivat tarkistaa mm. kaupunkipyöräjärjestelmään liittyvät käyttöohjeet, asemakartat ja asiakaspalvelun yhteystiedot.

Kaupunkipyörään voi tutustua torilla 26. toukokuuta

Kaupunkipyörät tukevat Kuopion strategian toteuttamista. Strategia sisältää Resurssiviisas Kuopio -päätavoitteen, jonka yhtenä menestystekijänä on viisas liikkuminen ja vähäpäästöiset matkaketjut. Tavoitteena on kehittää kaupungin yhdyskuntarakennetta ja liikennejärjestelmää siten, että se tukee päästötöntä liikennettä ja edistää asukkaiden terveyttä ja hyvinvointia sekä palveluiden saavutettavuutta. Samalla edistetään pyöräilyä ja jalankulkua sekä kehitetään vähäpäästöistä joukkoliikennettä.

Kuopion kaupunkipyörät toimittaa tšekkiläinen Homeport s.r.o, jonka kanssa Kuopio on tehnyt sopimuksen 150 sähköavusteisen kaupunkipyörän toimittamisesta vuoden 2019 toukokuuhun mennessä. Sopimuskausi on pituudeltaan viisi vuotta eli pyöräilykaudet 2019–2023. Homeport s.r.o on tarjonnut kaupunkipyöräpalveluita vuodesta 2007 alkaen. Yrityksen kaupunkipyöriä on käytössä mm. Britanniassa, Ranskassa, Tšekeissä, Slovakiassa, Puolassa ja Saudi-Arabiassa.

Kuopiolaisilla on mahdollisuus tutustua kaupunkipyörään Kuopion torilla 26.5. järjestettävien kesäkauden avajaisten yhteydessä.

Kaupunkipyörähankinta ja niiden käyttöönotto toteutetaan osana Kuopion seudun viisaan liikkumisen hanketta.

Kaupunkipyörien alustavaan sijoitteluun pääset tutustumaan tästä.

 

Lisätiedot: projektipäällikkö Jouni Huhtinen, Viisaan liikkumisen hanke, p. 044 718 5327, jouni.huhtinen(at)kuopio.fi