Ajankohtaista

Savilahden liikunta- ja tapahtumakeskuksen edustalle valotaideteos

Kuopion kaupunki on tilannut mediataiteilija Pasi Rauhalalta ja kuvataiteilija Jaakko Niemelältä kaksi ideakonseptia yhteisteoksesta. Julkinen valotaideteos suunnitellaan osaksi uutta liikunta- ja tapahtumakeskusta, osana Savilahden valaistus-, taide-, muotoilu- ja kulttuuriohjelma Valon kaavaa. Lopullinen teos tilataan luonnoksen pohjalta, joka vastaa parhaiten ideakonseptityölle asetettuja tavoitteita.

Taiteilijoilta tilatut ideakonseptit laaditaan liikunta- ja tapahtumakeskuksen pääsisäänkäynnin taiteen ja valoteoksen yhdistävälle teokselle. Rauhalan ja Niemelän muodostama työpari työskentelee ja palauttaa ideakonseptit yhdessä. Vaikka teoksen pääpaino on valo- ja mediataiteessa, teoskokonaisuuden toivotaan sisältävän myös selkeästi aineellinen osa, joka on koettavissa valoisaan aikaan. Taideteoksen toivotaan kiinnittävän huomioita eri vuodenaikojen vaikutukseen teoksen kokemisessa. Teosvalintaan osallistuvat mm. Valon kaavan laajennettu prosenttitaidetyöryhmä, kaupunkikuvatyöryhmä ja kaupunkisuunnitteluryhmä.

Teoksen suunnittelutyötä ohjaa Valon kaavassa nimetty teema havainto. Sijoittuessaan liikunta- ja tapahtumakeskuksen pääsisäänkäyntirakennuksen ja sitä taustoittavan suurehkon kalliorinteen yhteyteen Loistekadun päähän, teos voidaan havaita myös kauempaa Savilahden laaksopainanteesta katsottaessa. Alueen maastonmuodot ja teoksen näkyminen kauemmas tukevat teoksen mieleenpainuvuutta yhtenä Savilahden uuden kaupunginosan maamerkkinä.

Liikunta- ja tapahtumakeskus tarjoaa monipuolisen alustan mm. alueen oppilaitoksille, opiskelijaliikunnalle, seura- ja asukastoiminnalle, tapahtumille sekä alueen yhteiskäyttöiselle väestösuojalle. Sen rakentamisen on arvioitu käynnistyvän alkukesästä 2021 ja hankkeen on tavoitteena valmistua kesän 2023 lopulla. Taideteos valmistuu hankeaikataulun mukaisesti vuoden 2023 aikana. Taiteilijoiden ideakonseptit valmistuvat maaliskuun loppuun mennessä.

---

Jaakko Niemelä

Kuvataiteilija Jaakko Niemelän (s. 1959) teoksissa keskeisiä elementtejä ovat erilaiset rakenteet, valo ja varjot sekä videoanimaatiot. Julkisia taideteoksia hän on toteuttanut aiemmin mm. Kirkkohallituksen kappeliin Helsingissä ja presidentin virka-asuntoon Mäntyniemessä yhdessä kuvanveistäjän, vaimonsa Helena Hietasen kanssa. Niemelä on saanut valtion kuvataidepalkinnon 2005. Viime vuosina Niemelän teosten aiheista ovat välittyneet henkilökohtaiset kokemukset, erilaisten rakenteiden hajoaminen sekä meri tematiikkana. Lisätietoja: www.jaakkoniemela.com / www.hietanenniemela.com

Pasi Rauhala

Mediataiteilija Pasi Rauhalan (1978) teoksissa tunnusomaista on tilallisuus ja vuorovaikutus katsojan kanssa erilaisin sensorein ja teknologiaa hyödyntäen.
Julkisia taideteoksia hän on toteuttanut aiemmin mm. Helsingin Kalasatamaan ja Outokummun kaupungille Kummun koululle (yhdessä Petri Eskelisen kanssa).
Rauhala on toiminut presidentti Mauno Koiviston hautamuistomerkki -kilpailun tuomariston taiteilijajäsenenä. Viime aikoina Rauhalan teosten materiaaleina ovat toimineet valo, tekoäly, lisätty todellisuus, tila, video, valokuva, installaatio ja performanssi. Lisätietoja: www.pasirauhala.fi

 

Lisätietoja:                                                                                       

Frei Zimmer Oy / Valon kaavan koordinointi, Heini Orell,  p.044 971 5158, heini.orell(at)freizimmer.fi

Kuopion kaupunki / rakentamiskoordinaattori Eija Hartikainen,  p. 044 718 5721, eija.hartikainen(at)kuopio.fi

---

Savilahden Valon kaava – alueen luova yhtälö on aluekehityshanketta ohjaava kokonaisajatus valosta kaikkialla Savilahdessa. Valon tematiikka välittyy paitsi taiteessa myös alueen nimistössä, muotoilussa, valaistuksessa ja luonnonvalon hyödyntämisessä. Kuopion Savilahti-projekti noudattaa prosenttiperiaatetta eli määrätty osuus kiinteistöjen uudis- ja saneerausrakentamisen kustannuksista kohdistetaan julkisen taiteen toteutuksiin.