Ajankohtaista

Rakennetaan yhdessä glögibaari ja olohuone – placemaking-tempaus 10.12.

Placemaking-tempaus järjestetään tiistaina 10.12.2019 klo 12–17 Kuopion torin leikkipaikan ympäristössä ja Apajan Kohtaamossa. Paikalla pääset rakentamaan pop up -glögibaaria ja kaupunkilaisten olohuonetta. Me tuomme glögin ja tarvikkeet – te rakennatte paikat mieleiseksenne!

Yhteisöllinen paikanluonti (placemaking) on osallistava, omaehtoinen ja käytännönläheinen tapa suunnitella paikkoja ja rakentaa yhteisöjä. Keskeinen ajatus on se, että erilaisille ihmisille annetaan lupa ja välineitä kehittää itselleen tärkeitä, mutta jollain tapaa vajaakäyttöisiä paikkoja yhteistyössä toisten ihmisten kanssa.

Ihmiset pääsevät siis itse luomaan omaan kaupunkiinsa yhteisiä paikkoja. Kaupunki tai muut toimijat eivät ohjaa kehitystyötä, vaan aktiiviset ihmiset ja ryhmät saavat suunnitella toteutettavat parannukset mahdollisimman itsenäisesti, kuitenkin lakeja, järjestyssääntöjä ja käytännön järkeä noudattaen.

Käytännössä placemaking voi olla esimerkiksi perusmukavuuksien parantamista, kuten istumapaikkojen rakentamista, taiteen ja kulttuurin tuomista paikkoihin esimerkiksi katutaiteen muodossa – tai vaikka uusien harrastusmahdollisuuksien, kuten skeittaus, kiipeily tai grillaaminen lisäämistä kaupunkiympäristöön.

Savonia-ammattikorkeakoulun Luova Veto! -hankkeessa (Luovat alat Pohjois-Savon kilpailukyvyn ja hyvinvoinnin parantajina, 2018–2020, EAKR) on parhaillaan käynnissä koordinoijahaku keväällä tai kesällä 2020 toteutettavaan placemaking-kokeiluun. Ehdotuksia voivat tehdä kaikki tahot, joilla on y-tunnus, kuten yksittäiset yritykset, yhdistykset ja osuuskunnat.

Aikataulu:

  • Haku päättyy 15.1. ja väliarviointi alkaa
  • Semifinalistien äänestys 15.2.–29.2.
  • Finalistin julkistus 17.3.2020 ja toteutus kevät/kesä 2020

Sekä 10.12.2019 tempaus että varsinainen kokeilu toteutetaan Kuopion kaupungin ja Savonian Luova Veto! -hankkeen yhteistyönä. Kokeilun taustavoimat ovat tavattavissa torilla 10.12. klo 12–17.

Ilmoittaudu mukaan kokeiluun

 

Lisätietoja:

Luova  Veto! / Raisa Leinonen, p. 044 785 5833, raisa.leinonen(at)savonia.fi

Kuopion kaupunki / Retu Ylinen, p. 044 718 5140, retu.ylinen(at)kuopio.fi