Ajankohtaista

Kuvataiteilija Ari Pelkoselta julkinen taideteos Savilahteen

Savilahteen toteutuu uusi julkinen taideteos, jonka on suunnitellut kuvataiteilija Ari Pelkonen. Pelkosen Valon Aallot -niminen teoskokonaisuus on osa Valon kaavaa, eli Savilahden valaistus-, taide-, muotoilu- ja kulttuuriohjelmaa. Teos valmistuu Yliopistonrannan uuden risteyssillan yhteyteen. Taideteoksessa yhdistyvät graafisen betonin elementti, porraskatoselementtien kuviointi sekä alikulkutunneliin sijoittuva valaistus.

Valon Aallot on ensimmäinen mittava taidetoteutus Savilahdessa. Silta- ja alikulkutunneli kokonaisuus tulee toimimaan porttina kävellen, pyöräillen tai joukkoliikenteellä Yliopistonrannan kampusalueelle saapuville.

Taideteos ja sillan valaistus integroituvat luontevasti osaksi infraratkaisua. Taiteen ja harkitun valaisun keinoin halutaan nostaa kevyenliikenteen ja joukkoliikenteen houkuttelevuutta ja huomioida käyttäjälähtöisyys. Ympäristöesteettiset ratkaisut edistävät merkittävästi alueen viihtyisyyttä, joka on ollut keskeisessä asemassa jo siltahankkeen suunnittelussa.

Valon Aallot tulee näkymään rakentuvassa siltakokonaisuudessa etenkin Viestikadun suunnasta Yliopistonrantaan laskeuduttaessa. Savilahdentien myötäiseen betoniseen tukimuuriin luodaan graafisen betonin kuvio, joka yhdistyy linja-autopysäkille nousevan polykarbonaattikatoksen levypintojen kuvioon sekä alikulkutunnelin seiniin heijastettavaan erikoisvalaistukseen. Graafisen betonin, katoksen ja alikulkutunnelin osuudet muodostavat yhtenäisen teoskokonaisuuden.

Valon Aallot -teoksessa välittyy tunnistettavasti koko Savilahden teema eli valo.

– Avainsanat, kuten "valo" ja "tiede" johdattivat ajatuksiani siihen, miten tieteessä valon luonnetta usein kuvataan. Silta-alueeseen suunnittelemassani kuva-aiheessa toistuvat orgaanisesti etenevät aaltomaiset viivamuodot. Valo on eräänlaista siirtymistä. Kuva-aiheen viivastoissa pohdin siirtymisen ja toiston käsitteitä, toistuvien aaltojen liikettä tilassa, kertoo Pelkonen Valon Aallot -teoksen suunnittelun lähtökohdista.

Siltakokonaisuus toteutetaan Hehkun sydän -urakassa. Rakentaminen käynnistyy keväällä 2021 ja taideteos valmistuu vuoden 2021 loppupuolella.

Kuvataiteilija Ari Pelkonen (s. 1978) tunnetaan kerroksellisista ja suurikokoisista puupiirrosta ja maalausta yhdistävistä teoksistaan. Pelkosen taiteessa keskeiseksi muodostuvat kysymykset taidegrafiikan menetelmistä ja materiaalisuudesta. Hänen teoksissaan toistuu kysymys painetun kuvan roolista tässä ajassa. Pelkonen asuu ja työskentelee Helsingissä ja toimii parhaillaan taidegrafiikan opetusalueen lehtorina Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa. Julkisia taideteoksia hän on toteuttanut aiemmin mm. Valtion konttorin aulatilaan. Pelkonen on palkittu Vuoden nuori taiteilija -tunnustuspalkinnolla vuonna 2012.

 

valon_kaava_alustava_ari_pelkonen.jpg

valon_aallon_teoksen_sijainti.jpg

 

Lisätietoja:                                                                                        

Frei Zimmer Oy / Valon kaavan koordinaattori Heini Orell, p. 044 971 5158, heini.orell(at)freizimmer.fi

Kuopion kaupunki / rakentamiskoordinaattori Eija Hartikainen, p. 044 718 5721, eija.hartikainen(at)kuopio.fi