Ajankohtaista

Kuopiossa otetaan koekäyttöön PlanBil-yhteiskäyttöautoja

PlanBil tarjoaa yhteiskäyttöautoja kuopiolaisille yhteistyössä Kuopion kaupungin, Traficomin ja Sitowise Oy:n kanssa. Autot ovat vapaasti kuopiolaisten käytettävissä maksua vastaan. Kokeilu kestää 6 kk, jonka jälkeen mietitään edellytykset palvelun jatkosta. Mistä tässä oikein on kyse?

PlanBil yhteiskäyttöautot vastaavat liikkumisen tarpeisiin

Yhteiskäyttöautokokeilun tavoitteena on saada selville minkälaisilla edellytyksillä Kuopiossa voisi olla käyttöä yhteiskäyttöautoille. Tarkoituksena on vähentää oman auton tarvetta kaupunkialueella ja lisätä kuopiolaisten liikkumismahdollisuuksia julkisen liikenteen rinnalla. Yksityisautoilu voi maksaa noin 500 euroa kuukaudessa ja satunnaisesti autoa tarvitsevalle yhteiskäyttöauto on oman auton omistamista selvästi edullisempi tapa.

Mitä, missä, milloin?

PlanBil tarjoaa kuopiolaisille kolme automaattivaihteista Volkswagen Golfia. Autot saa käyttöönsä PlanBilin sovelluksesta ja kaikki toimii älypuhelimen kautta: varaaminen, maksaminen, ovien avaaminen ja sulkeminen sekä varauksen päättäminen. ”Kaikki autot ovat myös keyless-käynnisteisiä ja ne lähtevät startista käyntiin, eikä avaimia tarvita” kertoo PlanBilin toimitusjohtaja Arttu Annola. Puolen vuoden pilottihanke starttaa maanantaina 30.3.2020 ja autot ovat maanantaina klo 14 alkaen vuokrattavissa kolmessa eri osoitteessa. ”Autot on sijoiteltu keskeisille sijainneille ympäri Kuopion kaupunkia” Annola jatkaa. Autot löytyvät Puijonlaaksosta, Matkustajasatamasta ja Pyörönkaaresta. Autot tulee noutaa ja palauttaa samaan paikkaan.

Onko yhteiskäyttöauto ympäristöteko?

Auton elinkaaren aikaisista päästöistä noin 30 % syntyy auton valmistuksessa. Näinpä jo muutaman auton poisjäänti liikenteestä yhteiskäyttöauton ansiosta on ympäristölle suotuisaa. Vaikutukset näkyvät myös tulevaisuuden kaupunkisuunnittelussa. Kun yhteiskäyttöautot yleistyvät, jää arvokasta pysäköintitilaa vaikkapa viihtyisien piha- ja puistoalueiden rakentamiseen.

Käyttökokeilun tavoitteet

Kuopion kaupungin tavoitteena on edistää vaihtoehtoisia uudentyyppisiä liikkumispalveluita ja saada asukkaat liikkumaan ympäristön kannalta kestävämmin. Yhteiskäyttöautot ovat eräs keino vastata tulevaisuuden haasteisiin ympäristöystävällisemmässä liikkumisessa. Kokeilun aikana tehdään tutkimusta, miten yhteiskäyttöautot otetaan vastaan ja mitkä tekijät ovat mahdollisesti esteenä palvelun käyttämiselle. Kokeilujakson jälkeen tiedetään, minkälaisilla edellytyksillä yhteiskäyttöautoilulle on kysyntää Kuopiossa ja miten Kuopion kaupunki voi omalla toiminnallaan ja suunnittelullaan edistää tämän tyyppisten palvelujen pysyvää jalkautumista Kuopioon. Kokeilun tutkimusosiosta vastaa Sitowise Oy.

PlanBil-sovellus mahdollistaa jatkossa myös vertaisvuokrauksen

PlanBilin sovellus toimii osoitteessa app.planbil.com. Se on rakennettu siten, että jatkossa ihmiset voivat vuokrata palvelussa myös omia autojaan. ”Palvelumme tosiaan mahdollistaa myös oman auton vuokraamisen, olit sitten yrityspäättäjä tai yksityinen henkilö”, Annola kertoo. Kuinka kansalaisten omien autojen vuokraamisessa sitten toimitaan noutamisen, ovien avaamisen ja maksamisen suhteen? ”Harvemmissa autoissa tosiaan vielä on sharing-ominaisuutta valmiina, mutta muuten kaikki maksut ja varaamiset sujuvat ihan samalla tavalla. Lisäksi tarjoamme lisäpalveluna teknistä ratkaisua, jolla minkä tahansa auton ovet saadaan auki sovelluksemme kautta niin haluttaessa” Annola jatkaa.

 

Lisätietoja:
PlanBil / Arttu Annola, p. 040 588 1649, arttu(at)planbil.com
Kuopion kaupunki / Hanna Väätäinen, p. 044 718 5318, hanna.vaatainen(at)kuopio.fi