Ajankohtaista

Kuopion keskustaan ja Savilahteen avautuu Itä-Suomen ensimmäinen 5G-verkko

Kuopio saa Itä-Suomen ensimmäisen 5G-verkon, kun Elisa avaa uuden sukupolven verkkonsa Kuopion ydinkeskustan alueelle ja Savilahteen.

– Elisan 5G-verkon avautuminen Kuopioon on erinomainen uutinen. Kuopio toivottaakin lämpimästi tervetulleeksi kaikki 5G-verkkojen ja -teknologioiden kehittäjät! Nopeat ja luotettavat viestintäverkot ovat perusta, jonka varaan tulevaisuuden ÄlyKuopion sujuva arki rakentuu. Osaltaan 5G-verkot edistävät merkittävällä tavalla Kuopion strategisia tavoitteita, kuten palvelut ajasta ja paikasta riippumatta, virtaviivainen toiminta, uudet palveluinnovaatiot ja -liiketoiminnat, Kuopion kaupungin apulaiskaupunginjohtaja Jari Kyllönen kertoo.

Ensimmäiset 5G-päätelaitteet ja liittymät tulivat myyntiin keväällä 2019. Niiden myötä teknologian hyödyt ovat konkretisoituneet ensimmäisille verkon käyttäjille. 5G-verkkoja laajennetaan kovaa vauhtia. Nopeus ja suuri kapasiteetti ovat kuluttajille näkyvimmät 5G:n hyödyt, jotka ovat verkon peittoalueella käytettävissä heti.

– Arvioimme aina verkon rakentamisen yhteydessä alueen asiakastarvetta. Kuopiossa mobiilidatan käyttö on runsasta ja alueella on paljon vilkasta yritystoimintaa, eli 5G-verkon hyödyntäjiä riittää, Elisan Itä-Suomen aluejohtaja Ari Punkkinen kertoo.

Yrityksille 5G tuo suuren mullistuksen esimerkiksi IoT:n lisääntymisen ja erilaisten privaattiverkkototeutusten myötä. Reaaliaikainen valvonta, huoltotarpeen ennakoiminen ja toiminnan tehostaminen ovat esimerkkejä IoT:n hyödyntämiskeinoista. Elisan teettämän tutkimuksen mukaan yritykset pitävät 5G:tä kilpailuetuna ja uskovat luovansa sen avulla muun muassa uusia palveluja.

–5G tuo mukanaan täysin uudenlaisia mahdollisuuksia esimerkiksi terveysteknologisten palveluiden kehittämiseen. Kuopiossa taas on lääketieteellisen tiedekunnan sekä yliopistollisen sairaalan kautta merkittävää lääketieteen osaamista. Tässä on suuri mahdollisuus monille toimijoille alueella, Ari Punkkinen arvioi.

Kuopiolaiset pääsevät tutustumaan 5G:n hyötyihin 13.11. klo 12-16, kun Elisan 5G-bussi saapuu Kuopion torille.