Ajankohtaista

Kuopio on suurten kaupunkien turvallisin pyöräilykaupunki

Kuopio on Suomen kymmenestä suurimmasta kaupungista turvallisin pyöräilijöille ja jalankulkijoille, selviää Tilastokeskuksen tieliikenneonnettomuustilastosta.

Suomen 10 suurimmasta kaupungista Kuopio näyttäytyy turvallisimpana kaupunkina jalankulkijoille ja pyöräilijöille. Kuopiossa menehtyi vuosina 2017–2019 vähiten jalankulkijoita ja pyöräilijöitä liikenneonnettomuuksissa. Suomen 15 suurimman kaupungin joukosta Kuopio oli neljänneksi turvallisin.

Myös liikenneonnettomuuksissa loukkaantuneita oli Kuopiossa Suomen kymmenen suurimman kaupungin vertailussa vähiten ja viidentoista suurimman kaupungin vertailussa kolmanneksi vähiten vuosina 2017–2019.

Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen tieliikenneonnettomuustilastoon, josta tietoanalyytikko Mika Sutela on koostanut vertailun. Vertailussa on mukana viisitoista asukasluvulla mitattuna Suomen suurinta kaupunkia.

Kuopiossa vuonna 2018 toteutetun pyöräilyn edistämisohjelman asukaskyselyn tulosten perusteella kuopiolaiset ovat tyytyväisiä erityisesti pyöräilyn turvallisuuteen kaupungissa.
 

Kuopiossa tehdään aktiivisesti töitä pyöräilyn ja viisaan liikkumisen edistämiseksi

Kuopion kaupunki laati ensimmäisen pyöräilyn edistämisohjelmansa vuonna 2018. Yksi ohjelman tavoitteista on, että Kuopion pyöräilyverkko mahdollistaa tulevaisuudessa entistä sujuvamman ja turvallisemman pyöräilyn.

Kuopiossa on viime vuosina tehty aktiivisesti töitä pyöräilyn ja viisaan liikkumisen edistämiseksi sekä kehitetty pyöräily- ja kävelyolosuhteita erityisesti keskustan läheisyydessä. Myös Kuopiolle ominaiset rännikadut ovat tärkeitä jalankululle ja pyöräilylle.

Tulevien vuosien aikana Kuopiossa pyritään kehittämään pyöräilyverkostoa ja edistämään pyörämatkailua entisestään. Seuraavia polkaisuja pyöräilyn ja pyöräilyolosuhteiden kehittämiseksi Kuopiossa ovat mm. pyöräpysäköinnin ja pyöräväylien talvihoidon kehittäminen. 
 
Myös Savilahden alueen kehittämisessä huomioidaan hyvät kävely- ja pyöräilyolosuhteet.
 

Pidetäänhän Kuopio yhdessä turvallisena jalankulku- ja pyöräilykaupunkina myös jatkossa?

Meistä jokainen voi toiminnallaan vaikuttaa siihen, että Kuopio pysyy turvallisena kaupunkina jalankulkijoille ja pyöräilijöille myös tulevaisuudessa.

– Huomioidaanhan siis jokainen osaltamme myös toiset liikkujat, noudatetaan liikennesääntöjä ja sovitetaan tilannenopeus olosuhteisiin sopivaksi, toivoo suunnitteluinsinööri Hanna Väätäinen.

Lähteet:
Suomen virallinen tilasto (SVT): Tieliikenneonnettomuustilasto [verkkojulkaisu].
ISSN=1798-758X. Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 8.1.2020].
Saantitapa: www.stat.fi/til/ton/index.html

www.hs.fi/kotimaa/art-2000006365292.html

Kuopion kaupunki. 2018. Pyöräilyn edistämisohjelman asukaskysely. Toteutus toukokuussa 2018 verkkokyselynä (n=540).