Ajankohtaista

Kaupunkipyörät Savilahteen

Suunnitelmissa on toteuttaa lähivuosina Kuopion keskustan ja Savilahden alueen kattava kaupunkipyöräjärjestelmä.

Käy kertomassa mielipiteesi kaupunkipyöräjärjestelmästä, pyöräasemien sijoittelusta sekä suosituimmista pyöräilyreiteistä: https://query.eharava.fi/2149

Kysely on avoinna 6.10. saakka.

Kaupunkipyörät

Kaupunkipyöräjärjestelmä on kaupunkialueella toimiva palvelu, joka perustuu helposti lainattaviin tai vuokrattaviin yhteiskäyttöpyöriin. Kaupunkipyöräjärjestelmä koostuu selkeästi tunnistettavista polkupyöristä ja niitä varten tehdyistä pyöräasemista. Pyörät säilytetään lukittuina, ja niiden käyttöönotto edellyttää käyttäjän tunnistusta. Tähän modernit kaupunkipyöräjärjestelmät hyödyntävät viimeistä teknologiaa mm. GPS-paikannuksesta luottokorttirekisteröintiin ja älypuhelinsovelluksiin. Käyttöönotetun pyörän voi palauttaa mille tahansa järjestelmään kuuluvalle pyöräasemalle. Näin myös yksisuuntaisten matkojen tekeminen on mahdollista. Kaupunkipyöräjärjestelmän ylläpitäjät varmistavat, että pyörät ovat aina parhaassa mahdollisessa käyttökunnossa ja niitä on riittävästi saatavilla.

Perinteisestä pyörävuokrauksesta poiketen kaupunkipyöriä käytetään ensisijaisesti lyhyisiin matkoihin kaupunkialueella. Ne liitetään usein osaksi julkisen liikenteen palveluita ja mahdollistetaan ns. ovelta ovelle liikkuminen. Kuka tahansa voi hankkia pyörien käyttöoikeuden edullisesti, tai käyttöoikeus voidaan sisällyttää osaksi joukkoliikenteen matkakortteja. Tärkeintä on käyttäjien luotettava tunnistaminen. Näin pyörien käyttökustannukset ovat hyvin alhaiset.

Käyttöoikeus voidaan hankkia kerralla esim. päiväksi, viikoksi tai koko kaudeksi. Käyttöoikeus mahdollistaa pyörien lyhytaikaisen käytön (esim. 30 min) ilman lisäkorvausta. Tällä varmistetaan, että pyöriä käytetään ensisijaisesti liikkumiseen eivätkä ne seiso käyttämättöminä pyöräasemien ulkopuolella. Pientä lisämaksua vastaan pyörää voi kerralla käyttää pidempäänkin.