Ajankohtaista

Jopa 5 ajoa päivässä – Kuopiossa vuokrataan yhteiskäyttöautoja kiihtyvällä tahdilla

Kuopiossa aloitettiin maalis-huhtikuun taitteessa kolmen yhteiskäyttöauton kokeilu, jonka aikana autot ovat vapaasti kuopiolaisten käytettävissä. Kaupungin järjestämä hanke on toteutettu yhteistyössä Traficomin, Sitowisen sekä palvelua tarjoavan PlanBilin kanssa. Kuopiolaiset ovat ottaneet palvelun kahdessa kuukaudessa omakseen ja autojen käyttö lisääntyy jatkuvasti. Samassa yhteydessä on tarkoitus selvittää, montako yksityisautoa yhteiskäyttöauto voisi korvata.

Auton saa käyttöönsä nopeasti ja helposti

Kuopiolainen Verneri Hast, 29 päätyi ensimmäisen kerran kokeilemaan yhteiskäyttöautopalvelua puolisonsa suosittelemana. ”Avovaimon mukaan palvelun käyttö oli kuulemma niin yksinkertaista, että päätin kokeilla”, Verneri kertoo. Älypuhelimella käytettävään sovellukseen ja yleiseen käyttökokemukseen Verneri kertoo olevansa tyytyväinen: ”Palveluun rekisteröityminen ja sen käyttöönotto ovat todella yksinkertaisia verrattuna moniin muihin autonvuokrausfirmoihin, joita olen aikaisemmin käyttänyt.” Hastin mukaan palvelu sopii hyvin kaupungissa asuville, joilla ei ole omaa autoa. ”Ainakin minun kohdallani PlanBilIn satunnainen käyttö on edullisempaa kuin oma auto.”

Autoja on käytetty yli odotusten

Autojen yhteiskäyttöpalveluille tyypillistä on, että niiden jalkautuminen ottaa oman aikansa. Kuopiossa palvelu on kuitenkin maltillisen alun jälkeen ottanut tuulta siipiensä alle odotettua nopeammin. ”Tällä hetkellä olemme alkuperäistä tavoitetta edellä noin kaksi kuukautta. Siitä pitää antaa pisteet kuopiolaisille, jotka ovat ottaneet palvelun käytännössä heti omakseen”, kiittelee PlanBilin toimitusjohtaja Arttu Annola.

Palveluun rekisteröityy lisää käyttäjiä päivittäin ja kerran palvelua käyttänyt palaa lähes poikkeuksetta käyttämään palvelua uudestaan. ”Yhden käden sormilla voi laskea käyttäjät, jotka ovat jättäneet palvelun käytön yhteen tai kahteen kertaan. Se kertoo mielestäni siitä, että jossain mekin olemme onnistuneet” Annola iloitsee. Parhaimpina päivinä varauksia on tullut puolenkymmentä yhtä autoa kohti.

Tyypillinen ajoaika 3-4 tuntia – auton voi varata myös viikoksi

Palvelun käyttäjistä valtaosa on 24-50 vuotiaita, joista noin kaksi kolmasosaa on miehiä ja kolmannes naisia. Vanhimmat käyttäjät ovat eläkeikäisiä. Tyypillinen ajomatka on kolmen-neljän tunnin pyrähdys, ja se maksaa asiakkaalle 21 euroa. Matkat vaihtelevat kymmenestä kilometristä satoihin kilometreihin. ”Suurimmaksi osaksi ajot koostuvat muutamien tuntien varauksista. Sen lisäksi päivä- ja viikkovuokrauksia tehdään jonkin verran”, Annola kertoo.

Kuopiosta viihtyisämpi paikka yhteiskäyttöautojen avulla

Kuopion kaupungin suunnitteluinsinööri Hanna Väätäinen kertoo olevansa tyytyväinen yhteiskäyttökokeilun alkutaipaleeseen: ”Erittäin hienoa, että kuopiolaiset ovat löytäneet yhteiskäyttöautopalvelun. Toivottavasti tämän tyyppisillä palveluilla on suurempi merkitys tulevaisuudessa ja voimme näin rakentaa ympäristöystävällisempää ja viihtyisämpää ympäristöä. Yhteiskäyttöautopalvelua kannattaa harkita auton omistamisen sijaan. Kuopion kaupungin tavoitteena on luoda Kuopiosta parempi paikka asua, lisätä kuntalaisten aktiivisuutta ja hyvinvointia monin eri tavoin. Yhteiskäyttöautopalvelu on selkeästi yksi keino.”

 

Lisätietoja:

PlanBil Oy / toimitusjohtaja Arttu Annola, p. 040 588 1649, arttu(at)planbil.com

Kuopion kaupunki / suunnitteluinsinööri Hanna Väätäinen, p. 044 718 5318, hanna.vaatainen(at)kuopio.fi