Ajankohtaista

Blueskuningatar Erja Lyytinen soittaa livestream-keikan Savilahdesta, Novapoliksen katolta 27.6.

Maailmankuulu kuopiolaislähtöinen blueskitaristi ja laulaja-lauluntekijä Erja Lyytinen esiintyy Kuopiossa harvinaislaatuisella livestream-keikalla 27.6.2020. Maksuton keikka soitetaan ja striimataan maailmanlaajuisesti ennennäkemättömässä ympäristössä Kuopion Savilahdessa sijaitsevan Novapoliksen katolla. 16-kerroksisen rakennuksen katolta avautuu näkymä kuvankauniiseen kuopiolaiseen maisemaan: metsien takaa pilkahtelevaan Kallaveteen, unohtamatta taustalla siintävää ikonista Puijon tornia.

Striimauskeikan avulla halutaan tarjota kuopiolaisille, suomalaisille ja Lyytisen faneille ympäri maailman täysin uudenlainen, uniikki musiikkielämys sekä luoda yhteenkuuluvuudentunnetta tänä poikkeuksellisena aikana. Konsertilla halutaan myös tukea paikallista yrittäjyyttä haastavan kevään jälkeen sekä esitellä Suomen kesää kauneimmillaan ja siten innostaa ihmisiä kotimaanmatkailuun.

Blueskuningatar odottaa kesäkuun lopulla koittavaa konserttia innostunein fiiliksin:

– Tämä tulee varmasti olemaan yksi ikimuistoisimmista keikostani! On huikeaa päästä esiintymään Novapoliksen katolta käsin, samaan tyyliin kuin legendaarinen Beatles 50 vuotta sitten. Aiomme vetää energisen ja rennon keikan, hän iloitsee.

– Suurena bonuksena saamme esitellä kuopiolaista maisemaa bluesin soidessa taustalla. Haluaisin ainakin itse katsoa sellaisen keikan!

Konsertti kääntää katseet Erjan kotiseutuun Kuopioon maailmanlaajuisesti 

Euroopan johtaviin blueskitaristeihin lukeutuvalla Lyytisellä on vahva ja vannoutunut kuulijakunta niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Myös kansainvälinen yleisö pääseekin nyt livestream-konsertin kautta kurkistamaan Lyytisen kotiseutuun.

– On myös mahtavaa saada tarjota tämänkaltainen kokemus paitsi tietysti paikalliselle yleisölle, myös kansainvälisesti musiikistamme innostuneille kuulijoille.

Lyytinen kertoo esittelevänsä kotikaupunkiaan ulkomaisille faneilleen suurella ylpeydellä.

– Meillä on varmasti kuuntelijoita, joille kuopiolainen maisema on erikoista katseltavaa. Novapolikselta maisemat ovat huikeat joka suuntaan. Sininen kuulas taivas, vihreät metsät ja puhtaat vedet eivät ole kaikkialla maailmassa itsestäänselvyyksiä.

– Juuri metsät ovatkin suosikkimaisemani Kuopiossa. Edelleenkin kun vierailen kaupungissa, minulle on tärkeää päästä metsään kävelemään.

Muusikko kuvailee Kuopion olevan yhä hänelle toinen koti.

– Olen asunut Helsingissä jo yli 20 vuotta, mutta veri vetää edelleenkin savonmualle. Kuopiossa asuu myös perhettäni ja sukulaisiani.

– Onkin todella mukava palata esiintymään synnyinkaupunkiini. Moni asia on muuttunut Kuopiossa vuosien varrella ja tapahtunut paljon hyvää kehitystä, kuten esimerkiksi juuri Novapoliksen yritysalue. Kuopio on kasvanut 80-luvulta todella paljon ja on nykyään viriili opiskelijakaupunki. Toisaalta myös paljon minulle rakasta, tuttua ja vanhaa on onneksi säilynyt. Kuopiolaisissa on sellaista rentoutta, jota välillä kaipaan maailmalla.

Kuopion konservatoriosta ja musiikkilukiosta vahva pohja musiikkiopinnoille

Sittemmin kansainvälisesti palkituksi bluesartistiksi ponnistanut Lyytinen aloitti soitto-opintonsa 7-vuotiaana Kuopion konservatoriossa, pääaineenaan viulu. Myöhemmin hän valmistui Kuopion musiikkilukiosta, ja tähtäsi sitten ammattiopintoihin Kuopion koservatorion pop/jazz-musiikinohjaajan linjalle.

– Sain Kuopiosta hyvän pohjan musiikkiopinnoilleni. Pari vuotta pop/jazz-musiikinohjaajalinjalla opiskeltuani hain opiskelijavaihtoon, mistä olen konsalle ikuisesti kiitollinen, sillä ilman vaihto-opiskelijavuotta polkuni olisi ollut varmasti erilainen. Pääsin opiskelemaan Malmöhön Etelä-Ruotsiin, jonka jälkeen ehdin opiskella vielä Los Angelesissa, Tanskassa Kööpenhaminassa ja Helsingissä Sibelius-Akatemiassa. Kaikista opinahjoista opin paljon, mutta keikkailemalla olen oppinut kaikkein eniten. Varhaiset keikat vanhempieni bändissä 90-luvun alussa Kuopion ympäristössä opettivat paljon, ja sittemmin myös kansainväliset lavat ympäri maailman, Intiaa ja Kanadaa myöten ovat olleet parasta koulunkäyntiä.

Tunne, tarinat, huumori, rouheus, suru, ilo, rakkaus ja kauneus – tarvitaanko muuta?

Mikä sitten sai nuoren kuopiolaisen soittajan aikanaan innostumaan juuri bluesista?

– Jo nuorena kuopiolaistyttönä halusin soittaa kitarasooloja. Bluesiin sähkökitara sopii erinomaisesti. Suurimpia vaikuttajiani ovat olleet omat vanhempani. Sen lisäksi Ray Charles, Koko Taylor, Aretha Franklin ja Bonnie Raitt olivat ensimmäisiä artisteja, joiden musiikkia kuuntelin ja joiden kappaleita soitin Kuopion opiskelija-aikoinani. Myöhemmin Muddy Waters, Emmylou Harris, Sonny Landreth ovat olleet suuria idoleitani, joista jälkimmäisin, Landreth, soittaakin viimeisimmällä  albumillani. Se oli unelmien täyttymys, Lyytinen kertoo.

– Bluesissa yhdistyy kaikki – tunne, tarinat, huumori, rouheus, kauneus, energisyys, suru, ilo ja rakkaus. Tarvitseeko sitä enää muuta?

 

Erja Lyytisen livestream-keikka Kuopion Novapoliksen katolla lauantaina 27.6.2020 klo 18. Keikka striimataan livenä ja se on maksutta katsottavissa maailmanlaajuisesti. Keikkatallenne tulee olemaan myös jälkikäteen nähtävissä netissä.

www.facebook.com/erjalyytinen/videos/220834695573505/

www.facebook.com/events/580749609514957/

 

Kuva: Tiia Santavirta